България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог: Подкрепата за кабинета показва, че гражданското общество у нас е живо

В новата ни история нямаме успешен вот на недоверие, изтъкна Елена Дариева

22.06.2022 | 08:50 Редактор: Здравко Черкезов

В новата ни история нямаме успешен вот на недоверие, успял да мине бариерата от 121 депутати, които да гласуват "за". Това заяви социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

"Вот се внася по искане на 1/20 от народните представители, но за да бъде легитимен - за него трябва да гласуват повече от половината от всички плюс един (121 депутати). Декларирана подкрепа за вота на ГЕРБ-СДС (59 депутати) имаме от страна на "Има такъв народ" (19 депутати), ДПС (34 депутати) и "Възраждане" (13 депутати). Тоест има декларирана подкрепа за вота от 125 депутати", посочи Дариева.

По думите ѝ реалната подкрепа е по-малка особено като се има предвид систематичното отсъствие от зала на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Мирослав Иванов каза, че ще бъде изключително стриктен при прилагането на правилника, който позволява народен представител да бъде отстранен от зала, ако се държи оскърбително към народни представители, членове на кабинета или държавния глава; както и ако се призовава към физическо насилие или се упражнява такова в зала или в сградата на НС", изтъкна още социологът.

"Това също е инструмент на управляващите. Досега се проявяваше толерантност, не се прилагаше, но имаме заявката от вчера от Мирослав Иванов, че ще е много стриктен в прилагането на тази санкция", добави Дариева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея фактът, че има митинг в подкрепа на правителството, доказва, че гражданското общество в България е живо.

"Когато говорим за варианта отиване на нови избори – той не е желан от българските граждани и те го декларират във всички социологически проучвания. 2021 г. доведе до умора у избирателите, но не и до апатия. Те се интересуват от българския политически процес и искам да развенчая мита, че избирателната активност по принцип е ниска", подчерта социологът в студиото. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
далаверите с газа
преди 1 година
Либерално-джендърско-соросоидната пропаганда продължава. 80% от населението е против това правителство, заради липсата на каквито и да е реформи и политика в интерес на външни сили! Сигнализирай за неуместен коментар