България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Контролът по изпълнение на ангажиментите от РСМ трябва да е в Съвета на ЕС, а не в ЕК

Ключов в пакета е Протоколът между София и Скопие, посочи Милена Милотинова

21.06.2022 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

Касае се за три документа и те трябва да бъдат разглеждани в цялост, за да си отговорим на въпроса дали ще успеем да защитим националния ни интерес по казуса с Република Северна Македония - преговорната рамка, проектозаключенията на Съвета на ЕС и двустранен протокол между София и Скопие, към който тези два документа препращат.

Това мнение изрази журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ двустранният протокол е ключов, защото в него трябва да се видят 4-те условия за решаване от страна на РСМ. Вписването на България в Конституцията на РСМ е изведено пред скоби. 

"Трябва да се видят въпросите, които са свързани с историята, паметниците, образователните програми и липсата на обидни и фалшиви твърдения в учебниците, с езика на омразата, отварянето на архивите на тайните служби и полицията в РСМ, реабилитацията на жертвите на комунистическия режим", подчерта Милотинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че постоянните представители на страните членки на ЕС не са обсъдили вчера френското предложение по казуса РСМ, тъй като България все още не е излязла с национална позиция. 

Според Милотинова няма време да се вземе решение по предложението на френското председателство, а на ход е външната комисия. МВнР излезе с позиция, че очаква бързо свикване на външната комисия. 

"Най-важното е има ли срокове за изпълнение на ангажиментите. Ние вече имаме два подписани документа с РСМ, които дават основата на нашето сътрудничество, но нямат срокове и няма механизми за контрол на тяхното изпълнение. България трябва да вкара в преговорната рамка срокове и механизми за контрол", изтъкна водещата на "Брюксел 1".

Милотинова обърна внимание, че е важно кой оценява как се изпълняват поетите ангажименти. Ако нямаме механизъм за оценка, който да обективира свършеното до момента, ние нямаме необходимите гаранции, убедена е тя.

"Важно е България да включи в този цял пакет от три документа контролът и мониторирането да бъде в Съвета на ЕС, а не в Европейската комисия. В Съвета на ЕС участват всички 27 страни членки. Не чуваме от Скопие дали ще подпишат двустранния протокол, това е ключово. Ако Скопие не подпише двустранния протокол, няма какво да се сърдим на нас, топката ще бъде в тях", каза още журналистът.

За финал тя алармира, че македонските българи нямат шанс за работа в институциите в РСМ, тъй като в самия формуляр има графа за националност. Изправени са пред избора да излъжат, че не са българи или да запишат истината и това да ги дисквалифицира от всички конкурси.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК