Радев: Френското предложение е най-доброто и най-справедливото до момента

"Органът за изработване на това решение трябва да е МС, а парламентът да го одобри, а не обратното", заяви президентът

20.06.2022 | 15:55 Редактор: Теодора Патронова
Радев: Френското предложение е най-доброто и най-справедливото до момента

Националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на МС през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 НС с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира. Това заяви в Литва президентът Румен Радев, който участва на форума "Три морета".

Според Радев това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение.

"Органът за изработване на това решение трябва да е МС, а парламентът да го одобри, а не обратното. Предложенията на френското председателство са най-добрите и най-справедливите до момента", убеден е Радев.

"Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи и убеждавания, най-после европейските партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в европейската рамка като подход", подчерта Радев.

"Равноправие на македонските българи заедно с другите народи, не малцинство, никога не сме говорили за малцинство. Нека експертно да се произнесат и МС, и НС, дали протокол двустранен със Скопие в достатъчна степен отстоява българския интерес", категоричен е Радев, цитиран от БГНЕС.

"Едно е ясно - към момента няма време това да се случи като вдигане на ветото, няма как да стане сега това. Защото този протокол трябва да се приеме и от българския парламент, и от парламента на РСМ. Ако няма ясни механизми с измерими критерии, то това не е решение", коментира още Радев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК