Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Щом ВМРО-ДПМНЕ реагира негативно на френското положение, значи не е лошо

Според д-р Светослав Живков споровете ни с РСМ са политически, а не исторически

20.06.2022 | 21:36 Редактор: Здравко Черкезов

Каква е истината за Северена Македония и френското предложение? 

"Самото предложение предизвика доста голяма полемика и в края на краищата проблемът при него е, че е доста неясно. Говори се за един българомакедонски протокол, който не знаем има ли го, няма ли го. Проблемът е, че идва прекалено късно и според мен бе грешка от френска страна точно в този момент да поставят това положение на България", заяви историкът д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него френското предложение не е в ущърб на българския национален интерес. "Потвърждава се за легитимен българомакедонски договор и в някаква степен ЕС влиза в ролята на гарант или най-малко орган, който осъществява мониторинг", обясни д-р Живков пред Bulgaria ON AIR.

"Много е показателно, че средите в Северна Македония, които са срещу установяване на добри отношения с България, каквото са ВМРО-ДПМНЕ, реагираха изключително негативно на това предложение. Това най-малкото може да ни води в насока, че документът не е толкова лош", отбеляза още историкът. 

По думите на д-р Живков споровете с РСМ са политически. "Историческата комисия е експертна комисия. В България я има лошата практика, когато трябва да се взимат трудни решения, да се прехвърля топката към експерти. Тази комисия няма как да вземе политически решения, нашите спорове са политически. Те могат на пръв поглед да изглеждат исторически, но в основата си са политически", коментира историкът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 1 година
Да припомним - Българите са татари, монголи , ***. Нямат царе и си присвояват нашите. Нямат език и си присвояват нашия. Това , че в историята не се споменава царство македония не означава , че македонците не са го мислили така. Сега българия трябва да коленичи и да се извини на СРМ. Да припомним - Македония имаше претенции и за Александър Велики, но Гърците ги ритаха в *** докато забравят тази идиотщина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Тук се говори за стартиране на преговорите а не за приемане на Северна Македония в ЕС! Тези които искат всички български условия да се изпълнят преди започване на преговорите, или са доста глупави или не им пука за България и работят против националите интереси. Сигнализирай за неуместен коментар