Няма време за френското предложение, Петков отива при евролидерите без решение?

МВнР призова външната комисия в парламента и правителството да се произнесат максимално бързо

20.06.2022 | 17:37 Редактор: Здравко Черкезов

Официалната позиция на България по френското предложение за уреждане на споровете между София и Скопие остава предмет на спекулации и процедурни неясноти. 

В предложението участие има и българското външно министерство. Ведомството е изпратило в парламента проекта на двустранен протокол между София и Скопие. С него от днес вече могат да се запознаят депутатите от парламентарната комисия по външна политика. Кога обаче ще се съберат те на заседание, за да вземат решение по внесеното в Народното събрание в петък френско предложение за решаване на спора между София и Скопие, не е ясно.

Стана ясно обаче, че според президента Румен Радев предложението на френското председателство на Европейския съюз за решаване на спора между София и Скопие е най-доброто до момента.
 
"Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи и убеждавания, най-после европейските партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в европейската рамка като подход", заяви държавният глава в Литва, където участва на форума "Три морета".

По думите му трябва да се произнесе Министерският съвет, а не парламентът. При всички случаи обаче заради процедурни условия ветото няма как да се вдигне сега, смята Радев.
 
"Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът за изработване на това решение трябва да е МС, а парламентът да го одобри, а не обратното", категоричен бе президентът.
 
"Едно е ясно - към момента няма време това да се случи като вдигане на ветото, няма как да стане сега това. Защото този протокол трябва да се приеме и от българския парламент, и от парламента на РСМ. Ако няма ясни механизми с измерими критерии, то това не е решение", коментира още Радев.

Засега Скопие отказва да коментира френското предложение, тъй като според македонския премиер то не било съгласувано с останалите страни членки на ЕС. 

"Досега нито един представител на нито една институция не е излязъл пред медиите да съобщи позицията. Единственото, което чуваме, е, че ще изчакаме да видим как ще отговори София. И как ще отговорят другите държави членки на Европейския съюз", коментира журналистът Тамара Грънчароска.

Анализатори обаче казват, че в предложението са отразени българските искания, които са в ущърб на Северна Македония. 

"Някои експерти тълкуват това като тактика на Македония да види дали София ще отхвърли това предложение и да не се налага Македония да излиза с нова позиция. Докато институциите мълчат, експертите смятат, че предложението, което пристигна, е предложение, което не е изгодно за Македония. И усложнява пътя към еврочленството на Македония", смята Грънчароска.

Министерството на външните работи на България призова външната комисия в парламента и Министерският съвет да се произнесат максимално бързо. В петък, когато френското предложение беше внесено, премиерът призна, че не е запознат с него. 

"Аз даже не съм видял последната версия, която е предложена, но това, което чух, е, че докато конституцията на РСМ не бъде променена, няма да започва преговорният процес", заяви тогава Кирил Петков.

Така е много вероятно на срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани след два дни премиерът Петков най-вероятно ще отиде без решение, което да съобщи на колегите си. 

Очакванията все пак са българската позиция да бъде изпратена на посланиците на страните членки, а утре да бъде приета от външните министри на ЕС. В случай на позитивен развой европейските лидери, които ще заседават в Брюксел в четвъртък и петък, също ще дадат политическо одобрение на решението.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК