Прикритие на по-дълбоки политически процеси ли е темата за РСМ?

Тя е резултат от скъсването на зависимостите ни от Русия, смята експерт по национална сигурност

16.06.2022 | 18:27 Редактор: Тодор Петров

Темата "Северна Македония" е резултат от скъсването на зависимостите на България от Русия. Такова мнение изрази експертът по национална сигурност Илия Налбантов в "България сутрин".

Дискусиите около това ще вдигне ли България ветото за еврочленството на съседката ни служат само за прикритие на по-дълбоки политически процеси, смята той.

"Смяната на Лукановия модел и скъсването на зависимостите на България от Русия. Това е истинската причина за трагикомедията, която се разиграва в парламента по повод Македония. Обикновено крайният национализъм и антинационализъм са убежище за негодниците", заяви Налбантов.

А в дъното, според него, е играта за енергийния монопол. 

"В момента, в който стана ясно, че ще имаме алтернативни на "Газпром" доставки на газ, атаката срещу правителството почна от всички посоки. Тук страшно много мирише на нефт и газ", посочи той. 

Експертите са на мнение, че не е учудващо, че темата за Република Северна Македония се експлоатира в момента. 

"Живеем в изключително политизирана обстановка и темата за Македония се използва много активно. Виждаме обвинения в национално предателство да се леят, наляво-надясно се лепят", каза проф. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН.

Проф. Вачков, който е и член на историческата комисия между България и Северна Македония, посочи проблемите в историческия наратив на западната ни съседка. 

"Всички сме съгласни, че в Македония има антибългаризъм, който е култивиран от десетилетия. Няма как да се премахне основат на антибългаризма, без опит да се промени историческия разказ в РСМ"

Анализаторите смятат и че коридор номер 8 среща огромна съпротива от проруските сили и в Скопие, и в София.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК