България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Темата за Македония мирише на нефт и газ, атакуват правителството заради "Газпром"?

Коментар на Илия Налбантов и проф. Даниел Вачков в "България сутрин"

16.06.2022 | 08:43 Редактор: Здравко Черкезов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че премиерът Кирил Петков е участвал в активни разговори с чужди дипломати за вдигане на ветото на Република Северна Македония. По думите му министър-председателят е обещал това да се случи до края на френското председателство. 

"Вече позицията не може да бъде променена без Народното събрание и без консолидирана позиция в парламента няма смисъл да се правят дебати, които са излишни. Темата "Македония" се използва като тапет, за да се прикрият по-дълбоки трансформации, които се извършват българския политически живот", заяви експертът по национална сигурност Илия Налбантов в студиото на "България сутрин".

Тези трансформации са смяната на Лукановия модел и скъсването със зависимостите на България от Русия, стана ясно от думите му.

"Това е истинската причина за трагикомедията, която се разиграва в парламента по повод Македония. Обикновено крайният национализъм и антинационализъм са убежище за негодниците. В момента, в който стана ясно, че ще имаме алтернативни на "Газпром" доставки на газ, атаката срещу правителството почна от всички посоки. Тук страшно много мирише на нефт и газ", изтъкна Налбантов.

"Живеем в изключително политизирана обстановка и темата за Македония се използва много активно. Виждаме обвинения в национално предателство да се леят наляво-надясно", коментира от своя страна директорът на Института за исторически изследвания към БАН проф. Даниел Вачков пред Bulgaria ON AIR

Проф. Вачков, който е и член на историческата комисия между България и Северна Македония, обясни проблемите в историческия разказ на западната ни съседка: 

"Този антибългаризъм, за който всички говорим, е култивиран от десетилетия и е основният инструмент на историческия разказ, който са създали в РСМ. Който не само не отговаря на информацията от историческите извори, а преднамерено антибългарски. Внушението е, че населението се е развивало срещу постоянен български натиск то да бъде асимилирано. От тази гледна точка няма как да се премахне антибългаризмът, без опит да се промени историческия разказ в РСМ", категоричен бе историкът.

По думите му промяната на историческия разказ е дълъг процес, свързан и със смяната на поколения историци, който трябва да върви паралелно с политическите промени.

"В новата геополитическа среда коридор №8 придобива изключителна важност. Ние трябва да гарантираме на трите държави (Албания, РСМ и България) безпроблемно придвижване на натовски войски от Драч до Бургас. Трябва да го изградим и защитим в много кратки срокове. Ако изградим тази инфраструктура, това ще бъде първият тест, че Македония и Албания трябва да влязат в ЕС", смята Налбантов.

Съпротивата срещу изграждането на подобна военна инфраструктура идва от проруските сили и в Скопие, и в София, добави експертът по национална сигурност. 

"Това бе и идеята на Кирил Петков – да правим съвместни неща. Фактически българското вето поставя предизвикателства пред решения, които да се вземат в европейски мащаб", отбеляза още Налбантов. 

"Ако искаме да решаваме въпроса с РСМ, който не зависи само от нас – ще бъде все по-добре, ако по-малко се използва темата за политически цели. Нека същите политици работят и търсят решения, вместо да се използва темата за неприятен пиар", завърши проф. Вачков.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК