България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Възможен е обрат и кабинетът да се спаси, опозицията сгреши с Никола Минчев

Петър Чолаков и Милен Любенов коментираха предстоящия вот на недоверие

20.06.2022 | 08:46 Редактор: Искра Ангелова

Народното събрание ще заседава извънредно заради вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Междувременно само преди дни премиерът допусна, че може и друг негов колега от "Продължаваме промяната" да бъде премиер при евентуални нови избори.

"Миналата седмица драмата, която видяхме и се разигра около председателя на НС, тогава се видя, че се оформя ново мнозинство. Ако вземе този тест, който тогава се случи - изглежда, че вотът на недоверие е предрешен. Въпросът е какво се е случило през уикенда. Това, което имам като индикации е, че е възможен обрат в полза на правителството и запазване на старото мнозинство", каза политологът доц. д-р Петър Чолаков в студиото на "България.

Но смята, че дори и по този начин то няма да бъде с много дълъг хоризонт.

"Сега е моментът да има едно стабилно управление в страната. Вариантът да има предсрочни избори и нови управленски мнозинства е доста тревожен. Притеснително е, че има възход на формации като "Възраждане", имаме нова формация на Стефан Янев. Социологията казва, че той ще намери място в следващото Народно събрание", допълни доц. д-р Чолаков.

Той е категоричен, че сформирането на следващо управление при нов парламент ще е по-сложно.

"Опозицията допусна голяма тактическа грешка със свалянето на председателя на Народното събрание, тъй като това ускори процесите на разпад в "Има такъв народ" и отново на дневен ден излезе темата, свързана с корупцията и мафията. Протестът, който видяхме в деня на сваляне на Минчев, показва, че това е тема номер едно за голяма част от българските граждани. Моите очаквания са, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, това ще доведе до консолидация на онези сили, които желаят истинска борба с корупцията", подчерта колегата му доц. д-р Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Виждаме, че доста противоречиви са вече отношението в "Има такъв народ". Все повече критични гласове се чуват към политиката, която ръководството води. А депутати продължават да се отцепват", коментира политологът.

По думите на доц. д-р Петър Чолаков има спад в популярността на "Има такъв народ".

"Оказа се, че сценарият, който те си бяха написали, не е бил добре обмислен, защото не си дадоха сметка, че във формациите има много опортюнисти, за които излизането от властта означава приключване на политическата им кариера. И те решиха да се прехвърлят на "по-големия кораб" - "Продължаваме промяната". Съображенията не са идеологически", посочи той.

Любенов поясни, че за новото оформящо се мнозинство ще стане ясно след вота на недоверие и очаква още депутати да напуснат ИТН, като според него президентът Румен Радев има огромна роля за дестабилизацията на правителството.

"Има синхрон в посланията на ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев, което е изненадващо за много хора. Да не забравяме, че президентът е този, който вкара Кирил Петко в голямата политика. Сега като че ли "разводът" между тях е окончателен. Не се наемам да спекулирам, но президентът допуска грешка и тя е стратегическа. Дали той ще се чувства по-добре с нов парламент, в който много по-голяма тежест има формации като "Възраждане" или "Български възход", попита допълни доц. д-р Чолаков.

А колегата му е категоричен, че Русия от много време води хибридна война на Балканите, включително и в България.

"Руската хибридна атака над нашата страна ескалира. Работа на службите е да се опитат да противодействат на тези процеси", категоричен е д-р Милен Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
демоникрация
преди 1 година
Защо "Купуването и продаването на гласове е престъпление!', а на депутати - не? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
A
преди 1 година
Объркали сте заглавието! Не политолози, а ***! Сигнализирай за неуместен коментар