България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стигма ли е "дебел" и неглижираме ли проблема с килограмите?

Книгата "Тихо! За това не се говори" на Десислава Христозова е аларма за проблема със затлъстяването

16.06.2022 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

"Тихо! За това не се говори" - така се казва новата книга на Десислава Христозова, която говори откровено за битката с килограмите и възможностите за превенция. 

"Хората много често мислят, че проблемът на дебелите хора е само на дебелите хора. В момента много хора са засегнати от този проблем. Почти няма семейство, което да не е засегнато от този проблем. Тази книга е по-скоро аларма да кажем, че това е пандемия, която касае целия свят. За съжаление, ще започнем да говорим на висок глас, когато вече е твърде късно. Моята идея е да правим превенция срещу затлъстяването и децата да не стават като мен, докато все още има време", посочи тя в "България сутрин".

Според Христозова неглижираме проблема, който тихо се прокрадва покрай нас.

"Обиждаш онзи дебелия и го подминаваш, не мислиш за неговия живот. Ако едно време аз бях единственото дебело дете в целия випуск, отидете в едно училище в днешно време да видите колко дебели деца има. Положението на плажа е страшно! Стават все по-дебели. Все по-често има слаби родители с дебели деца", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ битката със затлъстяването трябва да бъде най-вече в съзнанието.

"Дебел" е стигма. Това е обидно, нарежда се до неприятен, отхвърлен. Аз все още чисто телесно не съм намерила своя път. Мира Добрева стана редактор на моята книга и много приятелски започна да ме подхранва да споделям с нея личната си история. Виждах как ми олеква на душата", сподели още Десислава Христозова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
айдее
преди 1 година
"Боди позитив" движението навлезе и тук. И за неговото разпространение ли се намери някое НПО да плаща? Сигнализирай за неуместен коментар