България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кражбата на "История славянобългарска" - какво крие тайната операция на Държавна сигурност

"През 1985 г. декември оригиналът на Паисиевата история е откраднат", припомни журналистът Христо Христов

24.05.2022 | 07:47 Редактор: Жаклина Иванова

Един от безценните паметници на българската история - оригиналът на написаната от Паисий Хилендарски "История славянобългарска", съхраняван дълги години в Зографския манастир на Света гора, беше откраднат през 1985 г. от служители на Държавна сигурност и тайно прибран в България.

"В основата на тази срамна история стои създаването на Културно-историческото разузнаване в началото на 70-те години, когато дъщерята на Тодор Живков - Людмила Живкова, е вкарана в държавното управление, по-точно в тогавашния Комитет за култура като заместник-председател. След това го оглавява. Александър Фол е един от хората, които формират Културно-историческото разузнаване в рамките на Първо главно управление на Държавна сигурност. Това са хората, които формират партийно-държавната политика към културните ценности, свързани с България извън граница", обясни журналистът Христо Христов в ефира на "България сутрин".

Целта на това Културно-историческо разузнаване е да придобива, да краде, важни за историята документи, артефакти, уточни той.

За самото изнасяне на реликвата от Зографския манастир, той каза, че е било благодарение на една операция, назовавана "Маратон", която продължава от 1972 до 1985 г.

"Правени са няколко опити. През 1985 г. декември месец оригиналът на Паисиевата история е откраднат от двама офицери от Първо главно управление на ДС в Атина - Венцислав Агайн и Иван Генев. Те са хората, които влизат в Зографския манастир, представяйки се за поклонници, и лъжат тогавашния библиотекар. Вземат оригинала и го подменят с фалшиво копие", подчерта журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Почти всички ценности и артефакти, които са откраднати от Първо главно управление на ДС, не могат да бъдат пуснати в оборот, тоест да ги проучват историци, тъй като са взети тайно.

"Паисиевата история е показана на Тодор Живков и е заключена в касата на началника на Първо главно управление генерал Владимир Тодоров. През 1996 г. тогавашният началник решава да се отърве от това, което му е завещано от предходните началници на разузнаването, и я предава в Национално-историческия музей", отбеляза Христов.

По думите му до връщането на Паисиевата история от президента Петър Стоянов не се е гледало с добро око на манастира "Свети Георги Зограф".

"Бяха допуснати тогава за първи път български работници да извършват реставрации там. Тогава падна едно огромно подозрение, че българското монашество е замесено в кражбата", изтъкна събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК