24 май е! Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука и просвета

Празникът в София ще бъде отбелязан с шествие и програма пред Националната библиотека

24.05.2022 | 07:00 Редактор: Жаклина Иванова

24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Традиционно празникът в София ще бъде отбелязан с шествие и празнична програма пред Националната библиотека. Столичната община организира най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Достъпът до паметника на Светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знамената, които ще бъдат раздавани на честването.

Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

Общоградско шествие ще започне от площад "Независимост" в 10:30 часа и ще завърши пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11:00 ч. започва церемонията.

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионалното управление на образованието - София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

На 24 май с вход свободен ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионалният исторически музей в София и филиалите му, Парк-музей "Врана" и Зоологическата градина в София.

Заради честванията на 24 май, се въвеждат промени в движението в центъра на София.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК