България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергетиката ни има много дефицити, дълго време реформата в нея е отлагана

"Дори синдикатите разбират, че ще има фалити и това ще доведе до безработица", посочи д-р Щерьо Ножаров

13.05.2022 | 09:30 Редактор: Ваня Кузманова

Работодатели и синдикати се събраха на спешна среща с ресорния министър Александър Николов относно помощта на държавата за скъпите ток и газ. На срещата обаче не се стигна до конкретно решение.

"Срещата по-скоро е протекла като дискусия без крайна договореност и финализиране на някакво споразумение. Това, което е изтъкнато от представителите на правителството, е, че възможностите са такива, че цената на енергийния микс, която служи за изчисляване на компенсациите, е 258,18 лв. Когато се сложат отгоре амортизации и инвестиции, тя става 272 лв., като бизнесът не желае да приеме цена, която е по-голяма за енергийния микс от 225 лв.", заяви д-р Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара в студиото на "България сутрин".  

По думите му възможностите, които е предложил министърът, са компенсация, която може да бъде взета от енергийната система. 

"Това е фондът за енергийна сигурност, който се формира от свръхпечалбите на енергийните доставчици - не повече от 130 лв. на мегаватчас, което е недостатъчно", допълни д-р Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът, който трябва да се реши, засяга редица публични потребители, които имат социални функции. Ако приемем, че около 633 хил. потребители са небитовите. Една не малка част от тях са болници, детски градини, училища и университети", изтъкна гостът.  

Неговото мнение е, че сме изправени пред рядкото събитие, на което работодатели и синдикати, да искат да излязат на обща стачка. 

"Дори синдикатите разбират, че това ще доведе до фалити, и то немалко, което ще доведе и до безработица", посочи д-р Щерьо Ножаров. 

"Нашата енергетика има много дефицити. Проблемите с цените на енергията не започнаха от началото на войната в Украйна. Тя просто ги задълбочи. Това е така, защото дълго време реформата в енергетиката беше отлагана", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК