По-евтин ли ще е газът от САЩ? От опозицията разкритикуваха премиера

"Продължаваме промяната" са категорични, че договорените количества ще са на по-ниски цени

12.05.2022 | 18:50 Редактор: Ваня Кузманова

Премиерът Кирил Петков обяви пълна проверка за корупционни практики при изграждането на транзитния газопровод, построен при управлението на кабинета "Борисов". В същото време продължават въпросителните около по-евтиния газ, договорен от премиера в САЩ.

Остри критики от опозицията във връзка с договорени количества втечнен природен газ от САЩ, за които информира премиерът Кирил Петков. От "Продължаваме промяната" обаче са категорични, че договорените количества ще са на по-ниски цени, от тези, които плащаме в момента, а доставките са гарантирани.

От ГЕРБ и ДПС са категорични, че договорените количества от премиера ще стигнат за около месец, а България няма къде да съхранява газа. 

"Каква е цената, къде ще бъдат разтоварени тези танкери - ние не знаем. Ние от февруари настояваме да се закупи капацитет в "Ревитуза". Такъв капацитет не е закупен и капацитет в "Ревитуза" вече няма. Капацитет там е купил любимият посредник на властта "МЕТ", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.  

Според Рамадан Аталай втечненият газ, който се доставя с кораби няма как да излезе по-евтин от тръбния. 

"Ако има някакви политически договорки, някакви ангажименти, които премиерът се е ангажирал, за да получи по-евтин газ, трябва да излезе и да каже", посочи депутатът от ДПС Рамадан Аталай.  

От "Възраждане" също не вярват, че газът от САЩ ще бъде на по-ниска цена. Не се изключва и забавяне на доставките. 

"Цените на втечнения газ на световните пазари се вдигат с часове и до края на годината може да надскочат със 100% и да се окаже, че ще плащаме не с 50, а 200% по-скъп газ от това, което плащаме в момента", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

По думите на Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" по-ниската цена е за тези количества, които са договорени в момента – 2 кораба с 200 млн. куб. метра втечнен природен газ. А количествата ще бъдат достатъчни. 

От БСП настояват да се водят паралелни разговори с всички възможни доставчици на газ. 

"Ако е необходимо според нас трябва да се водят паралелни разговори и с "Газпром". За нас е най-важно да има доставки на газ на най-добра цена, да имаме дългосрочни договори. Нека да видим всички детайли за доставки на газ от САЩ – на каква цена, колко", посочи депутатът от БСП Борислав Гуцанов. 

Продължават да се разглеждат и други възможности за доставки на природен газ от други места, заявиха от "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК