България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имаме слънчоглед за олио за 4 г. напред, сезират КЗК за изкуствено завишаване на цените

"Огромни инвестиции няма как да се очакват в тази несигурна среда", заяви Димитър Данчев

10.03.2022 | 09:09 Редактор: Ваня Кузманова

Какво прави държавата, за да защити гражданите от високите цени, които растат с всеки изминал ден? 

"Следим какво се случва на пазара. Два са основните фактора, които предизвиквам спекула на пазара. Първият е липсата на прозрачност, а вторият е липсата на стока на пазара. Няма никаква опасност за производствените нужди на страната и като суровини, и като стоки. В страната има достатъчно количество слънчоглед за производството на олио за следващите 4 години - 1,5 млн. тона слънчоглед има в складовете", заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Комисията за защита на потребителите основно проверява прилагането на нелоялни търговски практики при обявяването на цените.

"Ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията, която да потърси евентуални съглашателства между производители и търговци под формата на картел, които предизвикват изкуствено завишаване на цените. Санкциите, които може да наложи Комисията за защита на конкуренцията, са доста сериозни. Те могат да бъдат и процент от оборота, който е за цялата година на едно предприятие", обясни зам.-министърът на икономиката пред Bulgaria ON AIR.

"При 2 лв. производствена цена на литър олио в пластмасова бутилка, 5 лв. цена не изглежда да съответства на реалните ценови равнища, а по-скоро прилича на спекула или на опит за обогатяване на определени търговци и производители за сметка на българските граждани", отбеляза събеседникът. 

Той заяви още, че 40 лв. ще отиват при хотелиерите и фирмите, които предоставят местата за настаняване за бежанците от Украйна.

"Това, което ние предприемаме, е да осигурим средства за хората, които нямат възможност да се настанят при свои близки и познати. Ще бъдат облекчени процедурите за получаване на статут на бежанец", допълни Димитър Данчев.

Гостът подчерта, че в една такава среда огромни инвестиции няма как да се очакват, защото има огромна несигурност, която се очаква на пазарите на всички стоки. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Недялка Коцалова
преди 2 години
Какво друго ,освен спекула. Количествата по магазини и складове са зареждани по ниски цени , а ги продават по цените на евентуално зареждане след повишаването.А народът се трепе по опашки и граби ,сякаш ще може да изпревари инфлацията . Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Олиото от слънчоглед е силно преработена суровина и причинява много възпаления в червата. Не е полезно така или иначе... Няма да е зле да му намалят консумацията хората. Това важи за всички олия от семена, рапици и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар