Финансова подкрепа за бежанците у нас: Осигурено им е и всичко от първа необходимост

С приетата мярка от кабинета ще бъде подпомогнат и туристическият сектор

09.03.2022 | 19:10 Редактор: Ваня Кузманова

Финансова помощ в размер на 40 лв. на ден, за период от три месеца, ще получава всеки украински гражданин, регистрирал се у нас като временно пребиваващ. С приетата мярка на кабинета ще бъде подпомогнат и туристическият сектор. 

Анна Ивановна е пенсионерка от Одеса. Пристига заедно с дъщеря си и внуците, които са част от бежански групи в два автобуса във Варна. От координационния център са разпределена в хотелска база край Велико Търново. Анна разказва, че през цялото време не е излизала от дома си в Одеса, страхувайки се за живота си. Откакто е в България не разполага с никакви пари, но твърди, че им е осигурено всичко от първа необходимост. 

"Не нося нито украински пари, нито друга валута. Дъщеря ми взе малко долари със себе си. Ще търсим да ги обменим, а моята пенсия на 4 число е преведена по картата. Ще опитам да я изтегля от банкомат тук. Ние не знаем с какъв статус сме - временен или постоянен. В момента ни помага само координационният център, а как ще е по-нататък - не знам", каза пенсионерката Анна Ивановна. 

България се присъединява към европейската закрила за избягалите от войната украински граждани. 

"Беше взето решение за предоставяне на хуманитарна помощ за първо време от три месеца на граждани от Украйна, които нямат дом, закрила и никакви средства за оцеляване. Целта е да се даде реален старт и после да се включат на пазара на труда", заяви началникът на кабинета Лена Бориславова.  

За да се възползват от финансовата помощ, украинските граждани трябва задължително да се регистрират до 31 март като временно пребиваващи. С тази мярка ще е подпомогнат и българският туристически сектор. Помощта ще бъде разпределена на хотели и други места за настаняване. 

"Не са ни осигурили никакви пари, но имаме всичко необходимо. Нас ни приютиха в хотелската база и ни хранят. Хранят ни три пъти дневно - закуска, обяд и вечеря. А в центъра във Варна ни дадоха и сухи пакети с храна. Нуждаем се от хигиенни материали", каза Анна Ивановна.

Правителството не даде ясен отговор какъв е размерът на общата стойност на мярката. Засега на територията на България има около 30 хил. украински бежанци.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Схемата за подпомагана изглежда е създадена, така че от нея се възползват едновременно две засеганти напоследък групи - бежанците и хотелиерите. В крайна сметка тези 40лв/ден са приход за българските хотелиери и остават в българската икономика. Не става ясно, но вероятно върху тях ще има и данъци, така че част от тях ще бъдат възстановени в хазната. Сигнализирай за неуместен коментар