Морската гара в Бургас става кризисен център за бежанци от Украйна

Ще помагат и доброволци от младежкия червен кръст

09.03.2022 | 14:14 Редактор: Здравко Черкезов

Морската гара в Бургас става Областен кризисен център. В сградата ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в областта. На място ще се попълват и документи за получаване на бежански статут на бягащите от войната украинци. 

Всичко това се налага заради увеличаващата се бежанска вълна, която се насочва към Черноморието.

"Тук ще има представителство на Държавната агенция за бежанците за даване на статут на бежанец, както и представители на Областната служба по заетостта за предлагане възможности за работа, както и на Инспектората по образование за възможността децата да посещават детски градини и училища", заяви областният управител на Бургас Стойко Танков.

В кризисния център ще помагат и доброволци от младежкия червен кръст, които са започнали кампания за набиране на средства по училищата.

"В училище се събират доброволците от самата гимназия и обикалят по стаите, съобщават какво се случва, приканват учениците да даряват и помагат. И учениците откликват", сподели доброволецът Георги Димитров.

"И е изключително уникално да ги наблюдаваш, защото младите хора са с най-много енергия, най-много живец и е много зареждащо да работиш с такива хора", добави Диляна Донева.

Морската гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. 

"Изключителна съпричастност на гражданите на Бургас. Над 100 човека са дарили нови дрехи, обувки, всичко най-необходимо за бебета, памперси, хигиенни препарати", посочи директорът на БЧК в Бургас Виолета Радева.

Бежанците, които ще пристигат в кризисния център с автомобили, няма да бъдат таксувани за вход, тъй като в зоната на Морска гара паркирането е платено. 

Вижте повече в репортажа Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК