fallback

Паникьосаният българин се реди за гориво, запасява се с храна и тоалетна хартия 

Пламен Димитров и доц. Александър Христов посочиха причините за тревожността ни

04.03.2022 | 08:54 Автор: Тодор Петров

Станахме свидетели на опашки пред бензиностанциите вследствие на спекулация за покачване на цените и липса на бензин, а в началото на пандемията изпразнихме магазините от храна и тоалетна хартия.

Психологът Пламен Димитров посочи в "България сутрин", че това е синдромът на несигурността и тревожността, която ни е завладяла още преди 2 години с пандемията. 

"Тези състояния доминират в съзнанията на хората и от това се поражда желание за самозащита, за да възстановим усещането за достойнство и сигурност. Човешката психика е устроена по този начин, че мобилизира ресурсите си за самозащита. Това, което правим, невинаги е рационално, но потиска усещането за заплаха и липса на контрол", обясни той.

Доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации смята, че първата стъпка е да изчистим от себе си тревожността. 

"Има вътрешен механизъм в обществото, с който тези неща се преодоляват. Видяхме огромни подигравки срещу хората, които са се редили на опашки - това е един от елементите на вътрешния механизъм. Трябва да търсим различни информационни източници", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

А хората, които се поддават на паниката, мислят по следния начин: Аз знам, че нищо няма да стане, но за всеки случай да го направя.

Пламен Димитров подчерта, че пропагандата работи така открай време - да се създаде криза, когато я няма, е начин да се постигне контрол. Много от ресурсите на хората са на изчерпване, тревожно-депресивният модел на поведение е в пъти разширен, стана ясно още от думите му.

"Пропагандата работи с натрупване. Години наред говорене колко сме зависими от руския газ. Тук е отговорността на управляващите - да изявяват послания, които да спрат тревожността на хората. Изпуснато е някакво време, в което пропутински послания са били разпространявани в България, включително чрез политически сили", коментира доц. Христов. 

По думите му става все по-трудно да се ориентираме в битката на пропагандни влияния по време на войната в Украйна. Той посъветва да ползваме много различни медии.

"Европа проспа изключително много неща. Години наред се занимаваше с разни бюрократизми. Западът изглежда презадоволен и преял, за да направи реални действия. Информационната война може би можеше да бъде спряна или ограничена по-рано", отбеляза доц. Христов.

Психологът пък изтъкна, че твърде дълго хората живеят в хронична екзистенциална криза. Те са загрижени за бъдещето си, за перспективата в живота си, особено по-младите семейства с малки деца. И тази война с всички нейни драстични влияния върху човешката психика, обясни той.

Димитров поиска психологическата помощ да влезе в здравноосигурителния апарат. Всеки български гражданин или бежанец да има достъп до такива безплатни грижи.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback