Горивата няма да поскъпнат драстично и няма да има проблем с доставките

В това увериха експерти и премиерът Кирил Петков

03.03.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Цените за литър от масовия бензин днес варират от 2,60 до 3,15 лв. и 2,70 - 2,90 лв. за дизела. За последната седмица бензинът е поскъпнал със 17 стотинки, а дизелът с 15.

Шофьори се редиха на километрични опашки, за да заредят резервоарите си. Опасяват се, че в следващите дни горивата ще поскъпнат драстично и ще има проблем с доставките. 

По думите на Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, към момента няма шоково поскъпване на горивата и не се очаква да има недостиг. 

"Поне на бензиностанциите на Българската газова и петролна асоциация бензинът и дизелът са по 3 лв., а на някои места - доста под 3 лв. Няма недостиг на горива в страната. Доставките са осигурени. "Лукойл-България" ни уведоми, че всичко е в отлично състояние. Ако на някои места горивата са свършили поради засиленото потребление през изминалата нощ, то доставките ще бъдат възстановени възможно най-бързо", увери той пред Bulgaria ON AIR.

Според него създалата се паника е заради спекулации. 

"Да, заради ситуацията в Украйна цените ще вървят леко нагоре, което е съвсем нормално. Но шокови поскъпвания не очакваме. Паниката е неоснователна", посочи Бенчев. 

Премиерът Кирил Петков също успокои, че няма проблем с доставките на горива у нас.

Според експертите цените на горивата на този етап са относително стабилни. Очаква се цената за литър да достигне 3 лева, но покачването да стане плавно.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК