Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Организирана е провокация относно покачването на цените на горивата

"Не съществува опасност да се прекратят доставки за рафинерията", посочи Еленко Божков

03.03.2022 | 21:18 Редактор: Теодора Патронова

Докъде ще стигнем с танца на енергийните цени?

"Няма проблем с горивата в ценово отношение. Според мен е организирана провокация. С това трябва да се занимае Комисията за конкуренцията. Тя трябваше да бъде сезирана веднага", каза енергийният експерт Еленко Божков в "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че цените са паднали и няма разлики по бензиностанциите.

 

"Не съществува опасност да се прекратят доставки за рафинерията. Възможно е да има промени в цените на нефта. Повишените цени на природен газ в Европа водят веднага до високи цени на електрическата енергия на българската независима енергийна борса", обясни Божков пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт коментира, че Бойко Борисов, вместо да предрича цените на електроенергията, е трябвало да вземе навременни мерки, когато е бил във властта.

Според него задължително трябва да се ограничи търговията с емисия на въглеродни квоти и по този начин да се предотврати вдигането на цените на енергията от въглищните централи. 

"След приключване на мораториума е достатъчно само да се увеличи делът на атомната централа в регулирания микс. Регулираният пазар за бита да се запази поне още четири години, докато се успокоят нещата. След това да отиваме на либерализиран пазар за бита", обясни експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
toni63111
преди 2 години
КЪДЕ Е АМЕРИКНСКАТА ГАЗ,ДИЗЕЛ-ЩЕШЕ ДА ИМА В ИЗОБИЛИЕ И ПО ЛЕВ МЕТЪРА-ПРОСТОТИИ ПИШЕТЕ Сигнализирай за неуместен коментар