Премахват руската пропаганда от социалните мрежи

Facebook и TikTok обявиха, че ще блокират достъпа до Russia Today и Sputnik

01.03.2022 | 12:14 Редактор: Теодора Патронова
Премахват руската пропаганда от социалните мрежи

Западните правителства настояват социалните мрежи да премахнат подкрепяни от властите медии от платформите си, а технологичните гиганти бяха замесени в информационна война, която Владимир Путин предизвика с решението си да нападне Украйна, пише Financial Times.

Притежаваната от Meta Facebook и китайската платформа за кратки клипчета TikTok обявиха в понеделник, че ще блокират достъпа до Russia Today и Sputnik в ЕС след искане от блока, което цели да ограничи проруската пропаганда.

Усилията на социалните мрежи да премахнат дезинформация и да използват служители за проверка на факти бяха посрещнати с обвинения за цензура от Русия, която започна да ограничава достъпа до Facebook в страната и заплаши и YouTube със същото.

Министър-председателите на Естония, Латвия, Литва и Полша подписаха съвместно писмо, насочено до ръководителите на Meta, Google, YouTube и Twitter, с искане за заглушаване на руските държавни медии в техните платформи.

Притежаваната от Google YouTube не отговори на запитвания дали планира да блокира RT и Sputnik в ЕС. Twitter, която миналата седмица временно спря рекламата в Русия и Украйна, в понеделник заяви, че ще отбелязват със специален етикет съдържание от руски държавни медийни уебсайтове – нещо, което Facebook и YouTube правят от няколко години – и ще намали видимостта на това съдържание. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК