Хакерска група е атакувала профилите във Facebook на украински публични личности

Meta съобщи, че през последните 48 часа е премахнала около 40 фалшиви профила, групи и страници

28.02.2022 | 11:30 Редактор: Теодора Патронова
Хакерска група е атакувала профилите във Facebook на украински публични личности

Компанията майка на Facebook - Meta Platforms Inc., е открила и деактивирала мрежа за дезинформация, която е управлявала профили, групи и страници, насочени срещу Украйна, в своите социални мрежи, съобщи компанията късно в неделя, цитирана от Bloomberg.

Концернът приписа хакерските действия на група, известна като Ghostwriter, която според компанията е успяла да придобие достъп до профилите на мишените в социалните мрежи.

Атаките на Ghostwriter успешно са компрометирали шепа украински акаунти. Групата, за която по-рано се твърдеше, че е замесена в опити да повлияе на гласоподавателите на изборите в Германия, действа, като се насочва към малък брой високопоставени потребители и се опитва да получи техните идентификационни данни за вход, за да използва профилите им в социалните мрежи за разпространение на дезинформация.

Хакерите са опитали да качат от тези профили видеа в YouTube, представящи украинската армия като отслабена. Един от материалите, които се опитва да публикува, е видеоклип в YouTube, за който се предполага, че показва украински войници, които размахват бяло знаме и се предават на руските войски. Екипът по сигурността на Facebook е защитил засегнатите акаунти и е предупредил потребителите, въпреки че компанията отказва да назове някой от засегнатите хора.

Meta допълни, че през последните 48 часа е премахнала около 40 фалшиви профила, групи и страници във Facebook и Instagram, действали от Русия и Украйна и нападали хора в Украйна.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК