България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ударни заплати в туристическия бранш, война в Украйна ще убие сектора

Не Ковид-19, а липсата на кадри ще затвори хотелите тази година, посочи Илин Димитров

22.02.2022 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

"Туризмът не е съвместим с конфликт. Ще ни разбърка плановете и ще направи нашия регион непривлекателен. Ще спре туристите от Русия, Украйна, Молдова и Беларус към нас. Ще се вдигнат цените на газта и тока. Спирането на кадри от Украйна със сигурност ще рефлектира върху бранша. Надявам се да няма такъв неприятен сценарий", заяви председателят на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров в студиото на "България сутрин".

18 млн. лева са заделени в бюджета за реклама в туризма, а увеличението е с 6 млн. Според Димитров това е възможно най-високият бюджет, но до момента нашата реклама е била неефективна. Идеята на министерството е да изкара рекламата извън България.

"В последните две години имаше сериозен отлив на кадри в туризма. Сега зимните курорти са пълни. Това, че един хотел е пълен, не значи, че той е печеливш. Туристи, които оставят по 1 евро на ден, не са добри туристи. Търсим високоплатежни туристи", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото увери, че хотелиерите и ресторантьорите продължават да получават компенсации. По думите му заплатите се увеличават ударно. 

"Една камериерка ще получава 1200 - 1600 евро. Не Ковид-19, а липсата на кадри ще затвори хотелите тази година", изтъкна председателят на Комисията по туризъм. 

Държавната помощ от 35 евро на седалка ще важи до средата на лятото. Има предвидени 25 млн. за тази помощ. Ако Европа разреши да продължим да плащаме, то мярката ще бъде удължена до края на годината.

"Европейското население застарява. Може да се превърнем в прекрасно място, където възрастните хора да си почиват. Трябва да сменим рамката. Туристите не само да карат ски и да използват слънцето, но и минералните ни източници", смята Илин Димитров.

А ако браншът не иска туристическа полиция, такава няма да има. Очакваме силен летен сезон, завърши Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК