Два пъти повече туристи в София: С какво столицата привлича чужденците?

Чужденците са предимно от Европа, Израел и Русия

17.02.2022 | 19:38 Редактор: Ваня Кузманова

Въпреки пандемията от коронавирус туристите в София са се увеличи почти двойно през 2021 година в сравнение с 2020 година. С какво столицата привлича чужденците? 

История, архитектура и възможности за развлечения с това българската столица привлича хиляди туристи. Райън и Ники идват от другия край на света - Съединените щати. В София са за първи път, за да снимат филм. Обмислят да се върнат отново за реализирането на друг проект. Казват, че освен добра работна среда тук има и много талантливи хора. 

"Градът е топъл и жив. Това е най-хубавото на София. Хората са приятелски настроени, нещата са сравнително евтини и храната е страхотна. България може да предложи по малко от всичко, което е чудесно", каза режисьорът Райън.  

"Иска ми се да можехме да останем по-дълго, за да имам повече време, в което не работя, но вече успях да се разходя, да разгледам някои от забележителностите", разказа гримьорът Ники. 

Туристите пребивават средно два дни в столицата, а приходите, които са оставили за миналата година са близо 140 млн. лева. Чужденците, които посещават София с цел туризъм са най-често от европейските страни, Израел и Русия. 

"Ние не сме спирали да работим през цялото време на пандемията, но от два, три месеца има раздвижване. Днес мога да кажа, че въобще нямаме места. Основно са от страната, но може би едни 30% са от чужбина", посочи собственикът на хотел Венета Гръбчева. 

Въпреки положителната тенденция, пълно възстановяване на туризма може да очакваме през 2024 година". Това очаква председателят на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. 

"Например в началото на май това беше огромно отпушване. Само в първата десетдневка имахме в България 10 млн. пътувания. За разлика от предишния месец май 2020 година, когато имаше постове на изходите на София и само 40 хил. можаха да излязат от София", заяви Румен Драганов. 

Разхлабването на Ковид мерките и голямото желание за пътуване ще доведе до раздвижване в бранша в цяла Европа казват още от Института.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК