България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зимните ни курорти в петата вълна: Българските туристи ще спасят сезона

"Настояваме за изграждане на работни комисии с различните ведомства", заяви Малин Бистрин

18.01.2022 | 09:32 Редактор: Жаклина Иванова

Зимните ни курорти работят в разгара на петата вълна. Чуждите туристи от "червените Ковид зони" могат да ни посещават с PCR и "зелен сертификат". Това гласи заповед на здравния министър.

"През вчерашния ден туризмът изпита сътресения. Важен е крайният резултат, който беше удовлетворителен за бранша. Това решения бе правилно. Трябваше да алармираме, а казусът между туризма и МЗ беше разрешен по най-правилния начин", посочи председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско - Малин Бистрин в ефира на "България сутрин".

Досега зимният сезон е бил добър, така както е бил в периода 2017-2019 г., уточни той.

"Тази заповед леко стресира туристите. В един момент спряха да се приемат визите в консулството ни в Турция. Имаше стрес, но трябва да продължим с един успешен сезон - такъв, какъвто сме го задали", сподели Бистрин.

По думите му категорично българските туристи ще бъдат спасителите на зимния сезон.

"Според спецификата на зимния сезон имаме дни, в които българските туристи се насищат на ски. Минават коледните и новогодишните празници. След това има други страни, в които има ваканции. Познавайки тази специфика, се насочваме към този пазар", каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, въпреки че в момента има персонал, проблемът с липсата на такъв остава пред глобалния туризъм.

"Тежък е моментът. Нашите стаи щяха да останат отоплени, но празни. Ресторантите - също. Настояваме за изграждане на работни комисии с различните ведомства, за да може да планираме заедно сезоните си по най-правилния начин", посочи той.

Има вероятност да се повишат цените на картите за лифт, но това ще бъде само и единствено, за да оцелее браншът, информира събеседникът.

"Трябва да работим върху удоволствието и смисъла на почиването. Българинът ще дойде уикенда, но чужденецът идва за 5-10 дни. Трябва да се работи върху спецификата на всеки един престой", подчерта Бистрин.

В момента състоянието на пистите е добро - има над 1,5 м. сняг, стана ясно от думите му.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
беден
преди 2 години
нека фалират и тея тези хотели са купени и строени с крадени пари Сигнализирай за неуместен коментар