България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цената на хляба пада при стабилност в тази на тока и намалено ДДС

Председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев в "България сутрин"

22.02.2022 | 07:57 Редактор: Теодора Патронова

Ще спре ли поскъпването на хляба, ако ДДС-то на насъщния бъде намален?

"Ключовите фактори в цената на хляба са енергията, трудът и данъците, които се плащат от хлебопроизводителите. До намаляване на цената на хляба може да доведе стабилност в цените на енергийните източници. Електроенергията и газта, които през последните 6-7 месеца са изключително нестабилни и това води до една несигурност в самите производства. След което суровините също ще бъдат стабилизирани. Инфлацията няма как да не окаже влияние върху заплащането на труда на хората, които работят в бранша, и данъците, които в момента се затрудняват да плащат", каза председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев в "България сутрин".

По думите му, ако се намали ДДС-то, ще има намаляване и на цената на хляба.

"Моите наблюденията са, че електроенергията се стабилизира. Не прогнозирам повече от максимум 5-10% увеличение. Ако обаче се стигне до намаляване на ДДС-то наполовина, това би довело до същия процент, но в обратна посока", коментира Людиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че много трудно са се справяли при високите цени на електроенергията. 

"Хлебопроизводителите сме сравнително стабилен бранш. Около средата на миналата година в нашия сектор сивата икономика почти беше изчезнала. За съжаление, с непредвидимите цени на електроенергията тя отново настъпи. Справянето е много трудно. Това е една от най-тежките кризи, които сме преживявали. Използвахме кредити, за да си платим електроенергията. Въпреки всичко помощите, които този месец бяха калкулирани в сметките за електроенергия, ни помогнаха доста", обясни Людиев. 

Той отбеляза, че много малки предприятия в страната са затворили. 

"Продължаваме да настояваме за намаляване на ДДС-то, защото ние сме част от европейския пазар. Когато колегите в този пазар плащат по-ниска електроенергия и по-малко ДДС, ние ставаме неконкурентноспособни. Настояваме за стабилност в цените на електроенергията и намаляване на ДДС-то", изтъкна председателят на Сдружението на хлебопроизводителите.

Людиев предупреди, че ако продължи нарастването на електроенергията, ще има фалити не само на малки, но и на средни и големи предприятия. Той заяви, че не е изключено да се включат в бъдещи протести.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Чакаме, едни нормални и постоянни цени, да няма изненади! Сигнализирай за неуместен коментар