Радев: Спешно да се намали на 9% ДДС за хляба! Василев: Няма как да се случи

Кабинетът и парламентът да се вслушат в хлебопроизводителите, настоя президентът

18.02.2022 | 12:15 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев с нов призив към управляващите. Държавният глава го отправи по време на посещение на хлебозавод в Добрич.

"Много е важно да има диалог с правителството и да има една цел. Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството. Да се вземат неотложни мерки, свързани не само с директна финансова помощ. Не всичко опира до пари. Да се борим със сивата икономика, да има завишен контрол. Дебатът за диференцирани ставки на ДДС вече изостава", заяви Радев.

Президентът подчерта, че хлябът на България и на българите е от първостепенно стратегическо значение. И изтъкна, че за българина цената на хляба е особено чувствителна тема. 

"За нас хлябът е свързан дълбоко с ценностите и нашите традиции. Как се справяме с тази цена, зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза", посочи Радев. 

"Не е приятно да се чуе от ръководството на този завод, че неговото бъдеще зависи от кредити, които да  покрият ликвидността", отбеляза президентът и призова правителството и парламентът да се вслушат в хлебопроизводителите.

Намаляване от 20 на 9% ДДС за хляба поиска Радев, но финансовият министър обяви, че това няма как да се случи. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК