България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Намаляване на ДДС за храните може да спре летежа на цената на хляба

Има достатъчно производство на пшеница и брашна, увери Савина Влахова

11.02.2022 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

Седем милиона тона е произведената пшеница у нас през миналата година. 1,5 тона пък е било потреблението за хляб и фураж. С близо 30% за година е скочила цената на основната суровина за производството на хляб - брашното. В момента цената му е около 750 лева без ДДС, а преди година е била около 500 лв. 

"В рамките на година и половина - две цената на пшеницата от около 300 лева за тон, сега е около 500 лева за тон. Това е цена на международните пазари. Не е нещо, върху което, който и да било у нас може да влияе. Следващият фактор е цената на енергоизточниците и горивата. Не на последно място е растящата цена на труда. Тези фактори влияят върху покачване цената на брашната", обясни председателят на Съюза на мелничарите Савина Влахова пред Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че в България има достатъчно производство на пшеница и брашна, не трябва да се правят спекулации в тази посока. А проблемите при всички производители са сериозни заради цените на тока.

"Мярката в момента е намаляване на ДДС ставката за храните, не говорим само за брашно и хляб. Очакваме да има ефект за потребителите и за производителите. Няма как да сме най-умните и само за нас да не важи правилото, което важи за всички останали. Диференцираната ставка за храните се явява механизъм за задържане на цените на хранителните продукти", подчерта Влахова в "България сутрин".

По думите ѝ пазарите нормализират цената, а идването на новата реколта вече дава индикации за намаляване цената не пшеницата. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК