България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имаме едва 25 спортни училища и огромна липса на физкултурни салони

Ченчев: Бюджетът за спорт тази година е вдигнат с 26% - 125 млн. лв.

21.02.2022 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

Институциите започват работа по нова национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.

"Физкултурните салони са проблем, който си седи, въпреки приказките на предишното управление и изсипаните милиони. Много от българските училища не разполагат със салони. В новия бюджет има 15 млн. лв. за строеж на спортни обекти и физкултурни салони. Но и едни 100 млн. лв., които са в образованието и са насочени за извънкласна дейност и спорт. Бюджетът за спорт тази година е вдигнат с 26% - 125 млн. лв.", коментира председателят на спортната комисия Иван Ченчев в "България сутрин".

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП поздрави премиера и правителството за това, че всички пари в бюджета минават през парламента и през очите на хората. 

"Тенденцията при българските деца е много тревожна. Оказва се, че специалистите си вършат работата и всяка институция взима адекватни мерки. Но те нямат координация. Сега ще бъде осъвременена програмата и тръгва наново. Превенцията е най-важна. Директорите са против глоби на родителите или тежко наказание за детето", каза още Ченчев пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че ще бъде изпратен доклад до Министерството на спорта и МОН, след което ще се предприемат конкретни мерки.

"У нас има 6 държавни спортни училища и 19 общински. Може ли да си представите, че град като Бургас няма сграда за спортно училище?! То се помещава в общежитие. На телефона за насилие над деца има 35 хил. обаждания. 719 случая има на физическо и психическо насилие. Повечето обаждания са от момчета", посочи Иван Ченчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
читател
преди 2 години
Вижте какви са салоните на 32ро и 133-то СУ,като кибритени кутии.И как вътре могат да се съберат няколко паралелки?За какво говорим,отбиване на номер! Сигнализирай за неуместен коментар