Скандал в спорта: Французин, разследван за домашно насилие, стана мениджър на националите ни по джудо

Съдът прекрати делото, спя спокойно и си върша работата с лекота, заяви Ален Шмит

17.02.2022 | 19:29 Редактор: Елеонора Танева

Скандално назначение в спорта. Българската федерация по джудо привлече за главен мениджър на националните отбори французин, обвинен за домашно насилие. В края на миналата година случаят с Ален Шмит предизвика вълна от възмущение в цял свят, след като приятелката му го обвини, че я е пребил. Съдът във Франция обаче прекрати делото поради липса на доказателства.

"Прибра се през нощта пиян, помоли ме да му принтирам някакви документи, направих го. Легна си, но малко по-късно стана. Започна да крещи, че с моята кариера е свършено, че съм пълен провал. Аз си запуших ушите, защото много пъти съм чувала тези думи от него и ми беше писнало. После той ме хвана за косата, свали ме на земята, започна да ме удря, молех го да спре, не можех да се защитя. Опита се да ме души", сподели за тормоза състезател по джудо Марго Пино.

Емоционалният разказ на световната шампионка взриви световните медии в края на миналата година. Тя публикува снимки и разкри, че е жестоко пребита от партньора си и неин треньор по това време Ален Шмит. На следващия ден заминава за Израел, където започва работа с женския национален отбор по джудо. Самият Шмит твърди, че е бил нападнат от приятелката си и се е отбранявал. Случаят влезе в съда, но поради липса на доказателства за вината на треньора, делото е прекратено. 

Вчера Ален Шмид се присъедини към лагера на българския национален отбор в Пазарджик. Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че не живее с чувство за вина.

"Когато казваш истината се чувстваш добре в кожата си, спя спокойно и си върша работата с лекота. Съдът ме освободи без обвинения, аз не мога да направя нищо друго, освен да казвам истината отново и отново", заяви главен мениджър на националните отбори по джудо в България Ален Шмит.

В края на миналата година казусът предизвика бурни реакции във Франция и по света. Известни спортисти и политици подкрепиха спортистката. А Израел прекрати договора си с Шмит. Но в България той намира поле за реализация. От федерацията признават, че са запознати със случая.

"Той отрича абсолютно всичко, но аз не мога да кажа, че съм френски прокурор или съдия. Ние живеем в България. Единственото, което можем да изискаме, е решението на френските власти. Естествено ще следим внимателно ситуацията с него и ако бъде повдигнато второ обвинение, особено ако бъде осъден, веднага ще бъде прекратен договорът му. Това не подлежи на съмнение. Категорични сме, че федерацията не толерира по никакъв начин насилието", заяви президентът на федерацията по джудо Румен Стоилов. 

Надежда Дерменджиева от Български фонд на жените не е изненадана, че отхвърлен във Франция и в Израел треньор намира възможност да продължи кариерата си в България.

"Смятам, че това, което се случва и  тези отворени обятия, с които прегърнахме фигуративно този потенциален насилник, тъй като не е доказано и делото във франция е прекратено, това е много показателно за начина, по който българското общество, българските институции толерираме насилниците, толерираме агресията", коментира изпълнителният директор на Български фонд на жените Надежда Дерменджиева.

Според нея проблемът се крие в липсата на училищно възпитание и тромавата промяна в закона за домашното насилие.

"Това е върхът на айсберга за целия проблем с нашата култура, която толерира насилието над жени", добави Дерменджиева. 

И докато репутацията на Ален Шмит по света е опетнена заради случая на домашно насилие, в България на него се гледа като на професионалист, който може да допринесе за развитието на джудото.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК