ДАЗД след бума на агресия от деца срещу деца: Трябват нови спешни мерки

Елеонора Лилова поиска възобновяване на дейността на работна група за превенция

26.01.2022 | 17:17 Редактор: Елеонора Танева
ДАЗД след бума на агресия от деца срещу деца: Трябват нови спешни мерки

Предвид зачестилите случаи на насилие от и над деца председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова поиска възобновяване на дейността на работната група "Превенция на насилието и злоупотребата над деца". Лилова е изпратила писма до отговорните институции – министерства, национални комисии и организации, които участват в състава на групата.

Председателят на ДАЗД отбелязва, че е наложително да се започне работа по изготвяне на план с дейности от всички компетентни органи за превенция на насилието. 

"Сигурна съм, че ще намерим общите решения, за да постигнем нашата главна цел – безопасен и спокоен живот без насилие за нашите децата", казва още д-р Лилова.

Последните събития и случващите се злоупотреби с деца, включително и в интернет, ясно показват нуждата от създаване на нова програма, която да предлага решения на актуалното състояние. Нужно е и координиране на усилията и комуникацията между държавните органи, регионалната и местна власт, представителите на професионалистите, работещи с деца и гражданското общество във връзка с необходимите мерки за превенция на насилието във всичките му форми. 

"Очевидна е необходимостта от разработване на нов стратегически документ, който да почива да данни и анализ на настоящата ситуация. Трябва да се отчетат и новите предизвикателства породени от Ковид кризата", обясни председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК