България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо Планът за възстановяване е "дъвка" и какви са пробойните в Бюджет 2022

Коментар на Александър Загоров от КТ "Подкрепа" и Стоян Панчев от ЕКИП

14.02.2022 | 09:20 Редактор: Здравко Черкезов

Правителството представи на обществено обсъждане в петък части от най-новия вариант на българския План за възстановяване, които са били коригирани според забележките на Европейската комисия.

Bulgaria ON AIR припомня, че планът беше върнат за поправка с 43 бележки. Защо толкова много се забавихме не само с плана, но и с бюджета? 

"Трябва да има голямо наместване на позициите, за да се употребят едни пари. Те не са чак толкова много, но шумът около тях е много голям. Всъщност непрекъснато дъвчем тази дъвка, а в крайна сметка тя трябва да даде резултат. Обсъждането и преди, и сега е доста труден процес", коментира експертът по енергетика Александър Загоров от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

"Ефектът на Плана за възстановяване ще е под 1,5% от БВП на годишна база, което се пада под 2,5 млрд. лв. Само разписания в сегашния бюджет дефицит е над 4%, а ако прибавим прехвърлянето от предишната година (2,5 млрд. лв.) – големината на тези средства не е чак толкова голяма. Ако запазим темпа на инфлацията от 8-10% годишно, това допълнително ще направи ефекта от този план по-малкък", отсече от своя икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб и за икономика и политика (ЕКИП) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Панчев е категоричен, че твърде много време се отдава на плана предвид колко е малък.

"Интересът от него  е, че се очаква да поемем ангажименти. Предвид размера му – непропорционални ангажименти. Янис Варуфакис на посещение у нас коментира, че когато имаме плащания, те ще са концентрирани. Следователно ефектът върху икономиката няма да бъде особено голям", обясни икономистът.

По думите на Загоров основната ни задача в икономически план е да минимизираме енергийните опасности.

"Бъдещето е на водорода, но това бъдеще е само 15% от общата ни енергетика. Каквото и да правим, ние ще трябва да останем на крака и с въглищата, защото различни предизвикателства ни чакат – адаптации в транспорта, внос на енергийни ресурси и т.н. Ако не се ориентираме спрямо нашите възможности, земя и хора, няма да спечелим. Можем да влезем в капан, който сам сме си устроили", смята експертът по енергетика от КТ "Подкрепа".

Загоров е съгласен с финансовия министър Асен Василев, че разработването на био мощности е пътят към най-евтината възможна цена на тока. "Балансът при зелената енергия е най-важното нещо", категоричен е той. 

Икономистът в студиото обаче разкритикува остро Бюджет 2022.

"Първо, големият дефицит, и то в година, когато имаме предвиден очакван икономически растеж. Това е т.нар. проциклична фискална политика – когато имаш ръст, трябва да свиваш дефицита, а те го разширяват. Другата ми критика е в разделянето на бюджета на 3 големи части – първата вече приета, следващата през март и актуализация през юли. Предвиждането на актуализация още преди приемането на бюджета е меко казано лоша практика. Идеята да се гласува веднъж е поставянето на правителството във финансови рамки – иначе се счупва цялата логика на бюджетирането", изтъкна Панчев.

Той разбира защо е съставен така – има нови министерства, но по думите му това "така или иначе е лоша практика". Скептичен е и към капиталовата практика на правителството.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК