Николай Ангов: Парите за ядрена мощност няма да дойдат от Плана за възстановяване

"По-високи сметки за ток не можем да очакваме", заяви депутатът

11.02.2022 | 21:07 Редактор: Ваня Кузманова

В Плана за възстановяване има ли пари за нова ядрена мощност? 

"Парите за ядрена мощност няма да дойдат от Плана за възстановяване, защото това не е допустим разход по правилата на ЕК и това не подлежи на преговори. Това по никакъв начин не означава, че няма да се развива ядрената енергетика. Търси се възможно най-икономически изгодният начин да бъде реализиран проект за новата енергийна мощност, финансиран с национални средства", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Николай Ангов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това, което се променя при "Мариците", е първо да не преминават към газ. 

"Ние заменяме българския източник на енергия, което са въглищата, с вносен, което е газта. Така ние увеличаваме зависимостта си от външни доставки на енергия и даваме суверенитета си по този начин", каза депутатът. 

"Животът на "Мини Марица Изток" може да удължим, докато излиза сметката за енергията, която те произвеждат. Докато е изгодно, "ТЕЦ Марица Изток-2" ще работи на пазарен принцип. А когато вече не е изгодно, това ще доведе до нейното ограничаване от гледна точка на финансиране от страна на държавата. Важно е да се отбележи, че все пак "ТЕЦ Марица Изток-2" е част от критичната енергийна инфраструктура на България и има моменти, в които може да трябва да се финансира, което не е правилно", посочи Ангов пред Bulgaria ON AIR.  

Неговото мнение е, че много високи сметки за ток не можем да очакваме, защото разходите въз основа, на които се очакваше повишението на енергията за битовите потребители, са покрити от страна на държавата.

"Така причината за поскъпването беше отстранена", допълни депутатът.  

И завърши, че новият председател на КЕВР е избран абсолютно по приетата процедура. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК