"ТЕЦ Марица Изток-2" няма да затваря, купуваме 5 хеликоптера за въздушни линейки

Правителството коригира Националния план за устойчивост и развитие

11.02.2022 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Правителството коригира Националния план за устойчивост и развитие. По него в следващите години страната ни трябва да получи до 12 милиарда лева от Европа. А основно променените сектори са четири.

"ТЕЦ Марица Изток-2" няма да затваря, поне засега, въпреки това България ще продължи да изпълнява декарбонизацията. Идеята - да бъдат заменени с парогазова централа също отпада.

"В момента ние си купуваме време. Време на работа на комплекса може да не е на 100%", каза министърът на финансите Асен Василев.

6 геотермални централи, както и комплекси от батерии, които да съхраняват енергията и да гарантират баланса на енергийния пазар, са заложени като проекти в Плана. А социалните партньори поискаха конкретен разчет за действие.

"Бъдете конкретни, няма как да казвате, че комплексът "Марица Изток" ще работи, след като казвате, че само е гарантирана работата на ТЕЦ 2", допълни Геоги Петров от КНСБ.

В сектор "Транспорт" България ще развива основно железниците. През 2028 година би трябвало да има нови и високоскоростни влакове. Пари ще бъдат отпуснати за обезопасяване на релсите, доизграждането на линия 3 на столичното метро и интермодален жп терминал в Русе.

"Специално за тези двуетажни мотриси, те ще бъдат използвани там, където има най-голям трафик – Перник София, Своге – София", подчерта съветникът на министър Събев - Виктор Чаушев.

В сектор "Здравеопазване" с пари от Плана ще бъдат закупени 5 хеликоптера за въздушни линейки, както и инфраструктурата и осигуряването на екипи към тях. Предвижда се изграждането на 10 медицински центъра на територията на цялата страна. 

Старите теми, свързани със заплатите, изтичането на кадри и педиатричната болница, отново разгорещиха страстите.

"Да сте чули нещо за дентална медицина? Няма и да чуете", възмути се председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

"Тук идеята не е за всекиго по нещо, а идеята на този План е какъв е крайният резултат за здравето на хората", отсече Василев.

"Искаме да се увеличат в проценти като средства парите, които се отпускат на българската икономика, под формата на пряка помощ. И да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Велев е категоричен, че вече трета година няма пряка подкрепа за иновации и инвестиции.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
държавност
преди 2 години
А нещо да каза за Марица-Изток 1 и 3? До кога ще плащаме цялата държава данък на американците? Това не е ли заробване и колониализъм? Сигнализирай за неуместен коментар