Спор между власт и опозиция за Плана за възстановяване на България

Според ГЕРБ премиерът е изпратил документите обществото да се е запознало с корекциите

05.02.2022 | 13:50 Редактор: Ваня Кузманова

Спор за Плана за възстановяване на България между бивши и настоящи управляващи. От ГЕРБ заподозряха премиера Кирил Петков в лъжа, след като той обяви пред депутатите, че документът е преработен и вече е изпратен в Европейската комисия. Авторът на първия вариант на Плана за развитие - служебният вицепремиер Атанас Пеканов коментира темата в предаването "Опорни хора".

От парламентарната трибуна в петък премиерът обяви:  

"Планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда. Предаването обаче отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Ние като ново правителство трябваше да преработим така, че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена. ЕК приветства тези промени и чакаме техния краен резултат", заяви министър-председателят Кирил Петков. 

Опозицията оспори. Според ГЕРБ премиерът е изпратил документите без българското общество да се е запознало с корекциите. 

"Самото допускане, че някои си е позволил да изпрати нещо в Комисията без то да е съгласувано тук и то със значителни промени е безобразие. В Комисията е изпратено нещо, което никой не е виждал или министър-председателят е излъгал?", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.  

След отговора на ЕК, че документът е изпратен още на 15 октомври и в момента се анализира, от ГЕРБ заподозряха, че става дума за стара версия. 

"Това е планът "Пеканов", разработен от второто служебно правителство. В такъв случай, при условие, че Европейската комисия твърди, че планът, с който разполага, е подаден на 15 октомври, истина или лъжа са думите на г-н Петков от днес, че планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда?", допълни Дончев.  

А според Атанас Пеканов вероятно това, което е направено до момента е само уточнения, а не официална нова версия на Плана. 

"По-скоро е изпращане на някакви предложение на новите министри към ЕК. Един вид по-скоро не официално според мен, тъй като не знаем да има нова официална версия в момента", посочи бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов. 

След 10 дни в ЕК изтича срокът за оценка на Плановете за възстановяване на държавите-членки. В първия му вариант бяха заложени проекти и реформи за над 6 млрд. евро, които България разчита да получи безвъзмездно от Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК