Пеканов: Създаваме държавно предприятие за рекултивация на ТЕЦ-овете

Ще има промени в Плана за възстановяване

13.10.2021 | 17:57 Редактор: Теодора Патронова

С надеждата да запазят работните си места, хиляди работници от мините и централите на комплекс "Марица-изток" пристигнаха за протест в столицата.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че е на протеста не са само заради миньорите и тецаджиите. "Ако комплексът "Марица-изток" се срине, се срива държавата", подчерта той.

Протестът започна пред храм-паметника "Александър Невски" и премина в шествие, което стигна до министерския съвет. Там протестиращите внесоха подписка, с която призовават управляващите да защитят енергийните интереси на България и да включват централите от комплекса в Плана за възстановяване. Целта е те да заработят с нови технолгиии за въглища, а не да бъдат затваряни.

При протестиращите слезе и вицепремиерът Атанас Пеканов. 

"Благодаря ви, че сте тук искаме да разговаряме с вас и да намерим правилните решения", обърна се той към протестиращите.

А за да стигнат до правилните решения срещата между синдикатите и кабинета продължи близо 2 часа. А след нея стана ясно, че в плана, който ще бъде пуснат в петък към Брюксел, ще има промени.

"Реформата е за създаване на държавно предприятие за конверсия на въглищни райони. Периодът на извеждане на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация на терените, свързана с много нови работни места", каза Пеканов. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обърна внимание, че това решение му дава някаква светлина в тунела. "Намерението на служебния кабинет е да изпълни първата точка на нашата декларация - да се търси дата не по-рано от 20 години от тук на сетне", добави той.

Определянето на окончателна дата, до която да бъдат затворени въглищните централи е задължително, за да бъде одобрен Планът за възстановяване, с който България ще получи 12,6 млрд. лв. Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че датата най-вероятно ще бъде променена и годината на затваряне ще е 2040-та. 

След поставянето на дата за затваряне на въглищните централи ще бъде отключен фондът за справедлив преход- 2,4 млрд. лв, които пък ще отидат за откриването на нови работни места.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК