Георги Ганев: Дефицитът няма да се пипа, реформите струват пари

"Не харчим повече, отколкото имаме извън Ковид мерките и енергийните компенсации", посочи депутатът

02.02.2022 | 21:09 Редактор: Здравко Черкезов

"Бюджет 2022" ще е с нетен нов дълг от около 4,3 млрд. лв. заради екстремните ситуации по две линии – Ковид пандемията и кризата с енергийните цени. Това посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Новият дълг е с 400 млн. лв. по-малко от заложения дефицит. Ганев е категоричен – дефицитът няма да пипа.

"Най-трудно променяемото число в Закона за бюджета е дефицитът. Той се формира да е 4,1% от БВП с Ковид мерките и с енергийните компенсации за бизнеса. Може да се каже, че емитираме нов дълг, за да компенсираме бизнеса. Ако искаме да не се вдига – да няма компенсации! Това би било лесно, но политически трудно", обясни депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, в коалиционното споразумение е било заложено да се изчислят част от реформите като размер и времеви профил, след което  различните политики с различния времеви профил да се напаснат като последователност в "Бюджет 2022". Което ще струва пари.

"Например реформата на държавната администрация – никога не бях виждал пари за компенсиране на ранно освободени хора, а сега има заложени 300 млн. лв. само за да се оптимизира бройката на администрацията", изтъкна Ганев.

Депутатът от ДБ не смята, че правителството харчи повече, отколкото има, извън Ковид мерките енергийните компенсации.

"Нищо на този свят не е безплатно и ако искаме подобряване на публичната инфраструктура, за да генерира норма за българския бизнес – тези инвестиции трябва да се направят сега", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Според Ганев е добра и "страшно полезна" идея минималната работна заплата да се определя по сектори.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК