България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Новите компенсации за тока и газта давали предвидимост на бизнеса

Васил Велев: Трябва да превключим изкривения пазарен модел

21.01.2022 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Компенсациите за високите цени на тока и газта ще дойдат през февруари и ще обхващат декемврийските и януарските сметки, обяви вчера премиерът Кирил Петков. Битовите потребители на газ няма да се налага да подават допълнително документи, за да получат държавната помощ.

Подобна е ситуацията и при тока за бизнеса. Компенсация ще има и за януари, а таванът за тока за бизнеса ще бъде 250 лева. 

"Това е компенсиране - връщане на надвзетото. Новият таван звучи много по-добре от този за декември. При такъв таван би се стигнало при цени на пазара от 519 лева, които в последния месец се достигат рядко. Не очакваме цената да надхвърли 400 лева. Компенсацията ще бъде 3/4 от надвишението над 185 лева. За първото тримесечие ще действа този таван. Ако цените варират в широк диапазон на борсата, крайните цени след компенсацията ще се движат в много по-тесен диапазон", обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

Според него това дава възможност за предвидимост, планиране и разгръщане на дейността на компаниите. Той отчете, че има ръст на икономиката, но ако извадим инфлацията от него, то той ще се окаже много по-малък.

"За миналата година статистиката отчита загуба на 55 хил. работни места. Сред причините е високата цена на електроенергията", заяви Велев в студиото на "България сутрин".

Председателят на АИКБ отбеляза, че суровините поскъпват за всички, а с предприетите мерки за компенсиране на предприятията възстановяваме тяхната конкурентоспособност.

Развитието на международното положение ще окаже силно влияние на цените, изтъкна гостът в студиото. Според разчета на АИКБ, цените ще паднат след март, но при благоприятно развитие на ситуацията.  

"Високите цени не следва да ни плашат, трябва да превключим изкривения пазарен модел", убеден е Васил Велев. "Всяка година потребителите подпомагаме енергетиката с 2 млрд. лв. В момента ситуацията е благоприятна за енергетиката", категоричен е той.

Мрежовите такси ще бъдат по-високи и след отпадане на мораториума, уточни председателят на АИКБ.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК