ДБ: Спешни компенсации за бизнеса заради тока, за да не затворят предприятия

"Мораториумът вероятно ще падне, когато бъде избран нов състав на КЕВР", каза Владислав Панев

19.01.2022 | 20:33 Редактор: Искра Ангелова

Имат ли управляващите фаворит за председателското място в КЕВР? Появи се името на Васил Щонов, но доколко е вярна тази информация?

"Чувал съм както това име, така и други имена. Но предстои да одобрим правила за конкурса, така че ще има новина до няколко седмици. Надявам се да има конкурс по всички правила, така че да има повече състезателен елемент. КЕВР досега си имаше политически квоти на тези 9 човека, които са членове на КЕВР. Двама са от "Воля", двама са от ГЕРБ, както и от на Валери Симеонов партията и т.н.", каза съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Той се надява КЕВР да бъде независима след промените в закона и намаляването на състава.

"Формулата е такава, че да има как сегашните управляващи да можем да носим отговорност върху решенията на КЕВР, защото когато сегашният състав на Комисията получава цените на тока или газа - никой не търси политическа отговорност на КЕВР, а я търсят от сегашната власт. Мораториумът вероятно ще падне, когато бъде избран нов състав на КЕВР, така че да имаме доверие, че регулаторът няма да саботира управлението. Това е изключително важно. Междувременно трябва да приемем компенсации за бизнеса, защото сегашните цени са изключително високи", допълни Панев.

По думите му няма как компенсациите да бъдат със задна дата.

"Кампаниите сега затварят врати заради цени от 500-600 лв. на мегават час. Компенсациите са доста по-щедри, отколкото дискутирахме на комисия преди 2 седмици. 75% от горницата над 185 лв., но максимум 250 на мегават час. Ако цените достигнат екстремни нива, тогава трябва да се мисли допълнително. Най-важното е тези мерки да бъдат обявени навреме и да има сигурност в бизнеса, така че да не се стигне до затваряне на предприятия", подчерта съпредседателят на "Демократична България" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него плащанията за бизнеса трябва да започнат по-рано от март.

"Виждам, че цените на газа се успокояват на международните пазари. Това би трябвало да даде и глътка въздух за битовите сметки. Знаем, че азерският газ в момента е по-евтин от руския. Всеки един непродаден мегават от азерска страна могат да го продадат на други клиенти на много по-висока цена", добави Панев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК