Компенсациите за тока – най-голямата схема за държавна помощ към бизнеса

Такъв мащаб на държавно подпомагане е достатъчно сериозен за да предизвика поне няколко въпроса

16.01.2022 | 10:44 Редактор: Здравко Черкезов
Компенсациите за тока – най-голямата схема за държавна помощ към бизнеса

Министерството на финансите още не е обявило дори едрите щрихи на бюджетната рамка за 2022 г., но секторните договорки и поетите обещания  все повече запълват "квадратчета" от фискалното пространство за годината, пише Лъчезар Богданов в свой анализ за Института за пазарна икономика.

През тази седмица министърът на енергетиката обяви нови параметри на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия. Без да имаме окончателно решение все още, последната промяна изглежда е отпадането на лимита на помощта от 30% от пазарната цена и замяната му с фиксиран таван от 250 лв. на MWh. Да припомним, че първоначалните компенсации през октомври и ноември бяха по 110 лв. на MWh, обещанието за декември е за 129 лв., а от януари до март – 75% от надвишението на пазарната цена над 185 лв. на MWh.

Неусетно като че ли, това се превърна в най-голямата схема за преразпределяне на публичен ресурс от държавата – по предварителен разчет, при цени на електроенергийната борса между 400 и 500 лв. на MWh разходите ще са между 330 и 470 млн. лв. на месец, или между 1 и 1,4 млрд. лв. за първото тримесечие.

Такъв мащаб на държавно подпомагане е достатъчно сериозен за да предизвика поне няколко въпроса – първо у анализаторите, а после в представителите на народа от управляващото мнозинство. 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК