Петков обеща да се завишат компенсациите за небитовите потребители на ток

Столичната община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за градския транспорт

11.01.2022 | 19:11 Редактор: Теодора Патронова

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред петте представителни бизнес организации у нас да се завишат компенсациите за небитовите потребители на електроенергия. Това стана на онлайн среща с представители на бизнеса заради увеличението в цените на електроенергията. Помощ от държавата иска и Столична община.

На онлайн заседанието Петков и работодателите са се договорили за компенсация с таван от 250 лв. на мегават час. Очаква се утре новата схема за подпомагане да бъде гласувана от правителството. А средствата ще са от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества.

"Компенсацията за октомври и ноември беше 110 лв., а за декември 129. За първото тримесечие ще бъде 250 лв. таван, ако на борсата е 500 лв. Ние се надяваме да не се допрем до този таван. Този размер ще направи цените по-високи от порядъка на два пъти по-високи, но няма да бъдат 4 пъти по-високи", каза Васил Велев.

Заради поскъпването на електроенергията и заради пандемията от коронавирус, Столичната община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за градския транспорт.

"В момента за обществения транспорт в столицата, държавата предоставя 30 млн. лв., а Столичната Община, от собствените си средства, предоставя 150 млн. лв.", обясни общинският съветник Зафир Зарков.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК