Рекордни сметки за ток в болниците: Ще връщат пациенти, може и да затворят

Местната власт в Свищов все още не може да помогне

20.01.2022 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Болниците в страната изнемогват заради в пъти по-високите сметки за ток в сравнение с миналата година. Общинската болница в Свищов в момента е препълнена с пациенти. 

Освен 39-те болни с коронавирус, се лекуват и хора с белодробни и сърдечни проблеми. Разходите за ток и консумативи са се удвоили в сравнение с миналата година. 

"За декември имаме 54 600 лева ток. Странното е, че предходната година сме имали 19 000 лева ток, но сме изразходили повече киловатчаса електроенергия. За ноември ни е 41 хиляди, миналата година сметката е била 17 хил. Това са едни тежки стопански разходи", обясни директорът на МБАЛ- Свищов Илиян Венков.

Местната власт не може да помогне, тъй като още няма приет нов бюджет.  

"Общините нямат подготовка към този момент за бюджета за 2022 година, тъй като няма приет държавен бюджет, а съгласно изискванията на закона, можем да изразходваме само една трета от средствата с които разполагаме. В противен случай няма да бъдем единствената болница, която ще се задъха и да намали приема или дори да затвори", заяви кметът Генчо Генчев.

От Сдружението на общинските болници ще поискат от управляващите да получат компенсации заради високите сметки. 

"Настояваме това, което е като завишение, да бъде компенсирано! Да се вземат спешни мерки по отношение на компенсиране на така безумно завишените цени на тока и на газта, пък и останалите горива", подчерта председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев.

Ако не получат финансови компенсации, в болницата в Свищов обмислят да намалят приема на пациенти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК