България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Болници на ръба на отчаянието връщат пациенти, проблемът е в липсата на лекари

"При нас вълната тепърва набира скорост", каза Неделчо Тотев

20.01.2022 | 08:39 Редактор: Искра Ангелова

В разгара на петата вълна от Ковид -19 броят на заразените продължава да расте. Има ли сериозен натиск върху общинските болници?

"В различните региони нещата са по различен начин. При нас вълната тепърва набира скорост, в други населени места има проблеми с легловата база. Чуваха се съобщения, че са връщали пациенти, за които колегите не съобщават. Но най-вероятно до седмица в цялата страна вълната ще бъде в разгара си. Има натиск, но засега се удържа положението", каза председателят на сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан Неделчо Тотев за "България сутрин".

Той допълни, че към момента при тях все още имат свободни легла.

"Динамиката е голяма. Сега тепърва започват изследвания и прегледи при личните лекари. Към обяд хората, които са с позитивни тестове, прииждат като вълна. Следобед излизат PCR-ите, тогава също има вълна на пациенти, които са за преглед. Общият брой на леглата в болницата са 103, като 32 от тях са Ковид. По повод разширяването на легловата база - не е проблем, но персоналът е проблем", коментира Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че всеки търси механизми, за да окомплектова технологично болницата си.

"Години наред бяха проспани в неадекватна кадрова политика от страна на държавата. Младите лекари продължават да бягат от България, търсят по-добра реализация и по-добро заплащане. В извънболничната помощ нещата са различни и като заплащане, и като отговорност. В момента имам остра нужда от анестезиолози, защото нещата излизат извън контрол", добави Неделчо Тотев.

Попитан какво е положението в тяхната болница със сметките за ток, той отговори: Не знам дали има болница, която може да се справи. В Северна България има инициатива на колеги, които решиха да напишат писмо към управляващите да се вземат мерки по отношение на безумно повишените цени на тока и газта. Това повлича след себе си и други скокове в цените, дефицит в някои лекарства и консумативи. Ние настояваме това, което е завишено, да бъде компенсирано. Няма да издържим. Всички са на прага на отчаянието.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кога ще ги стигнете?
преди 2 години
8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. "Марица" се добра до уникални подробности по сделката. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума за правата на дясното крило и 8000 евро месечна заплата. Сигнализирай за неуместен коментар