Свиването на КЕВР било част от реформата в администрацията

Фокусът е върху експертизата, а не върху ръководството, посочи Иван Димитров от ДБ

27.01.2022 | 20:15 Редактор: Тодор Петров

Съставът на КЕВР бе намален от 9 на 5 души след гласуване на депутатите в парламента. Ще подобри ли това дейността на регулатора? 

"Искрено се надявам, че КЕВР ще работи по-добре. Не бих могъл да кажа нещо за г-н Иванов като специалист, не от вчера е председател на КЕВР. И хубавото, и лошото винаги отива при председателя. Това е част от цялостната реформа, която се предвижда за администрацията", коментира зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" Иван Димитров в "Денят ON AIR"

По думите му, в КЕВР работят редица специалисти, а в момента фокусът е върху експертизата. Не е нужно ръководството да се осъществява от голям брой хора, поясни Димитров. А в основната на реформата бил стремежът КЕВР да взима независими решения.

Очаква се Станислав Тодоров да оглави КЕВР, но Димитров не потвърди дали той е бил единствен кандидат за поста. След падането на мораториума, новият КЕВР трябва да се заеме с регулацията на този пазар, подчерта депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че има единомислие в огромната част от решенията, които се взимат от управляващата коалиция. В нея обаче, всяко решение е подложено на изключително много дебати, като често се налагало да преосмислят мненията си. По същия начин стои въпросът с напрежението между Русия и НАТО.

"ДБ най-твърдо стои зад политическата насоченост на България и членството в НАТО и ЕС. Няма реална опасност за конфликт. Когато нямаш политики, единствено ти остава да спекулираш със страховете на хората. Обикновеният човек се страхува за семейството и доходите си, войната е най-страшното нещо", предупреди Димитров.

На заседанието на комисията по изслушването на Сотир Цацаров не се е случило нещо, което да го изненада. Той определи Цацаров като изключително добър юрист, но призна, че е останал разочарован от обясненията.

"Колегите от ГЕРБ много държаха той да каже как премиерът и г-н Рашков са виновни. Самият мотив за подаването на оставката беше несериозен - изказвания за него от Христо Иванов и колегата Мирчев", посочи депутатът от ДБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК