Нормандската четворка настоява: Безусловно спазване на примирието в Източна Украйна

"САЩ не са готови на отстъпки", заяви Антъни Блинкен

27.01.2022 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Безусловно спазване на примирието в Източна Украйна - с такава обща декларация излязоха представители на Русия, Украйна, Германия и Франция от така наречената Нормандска четворка.

Съединените щати и НАТО пък отхвърлиха искането на Русия Алиансът да затвори вратата за бъдещо членство на Украйна и да спре да се разширява. Те предупредиха: "Ако Русия нахлуе в Украйна, газ по "Северен поток" 2 няма да потече.

Украинският преговарящ подчерта, че за страната му намаляването на напрежението е приоритет, но иска то да се отнася не само за Донбас, но и за украинските граници.

"Като се има предвид ситуацията по украинската граница, подкрепата за прекратяване на огъня е изключително важна", каза началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски - Андрий Ермак.

А според руския представител Дмитрий Козак, призивите на Запада към Москва да спре придвижването на войски на собствената ѝ територия са безпредметни.

"Съгласихме се, че независимо от различните несъответствия на споразуменията от Минск, които съществуват между Украйна и Донецк и Луганск, примирието в Донбас трябва да се спазва безусловно", коментира Козак. 

И поиска от украинската страна да отмени закона, който позволява чуждестранни военни учения в Украйна. А в деня, когато САЩ предоставиха писмени отговори на списък с руски искания като условия за деескалация в украинската криза, дойдоха и послания от американския държавен секретар Антъни Блинкен и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"САЩ не са готови на отстъпки, но предлагат сериозен път на дипломацията за изход от кризата, в случай, че Русия го избере", подчерта Блинкен.

По думите му, в американските писмени отговори са ясно заявени основополагащите принципи на САЩ, изтъкват суверенитета на Украйна и правото ѝ сама да избира отбранителните си съюзи.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК