Николай Василев: Отиваме на 48% разходи за годината и 8% дефицит

За пенсии се харчат все повече пари, а доволни няма, категоричен е бившият вицепремиер

30.01.2022 | 14:52 Редактор: Таня Харизанова

“Може би съм най-големият критик на бюджетната политика в момента по следните причини. След Валутния борд България винаги е харчела между 33 и 40 процента от БВП. Дори и в рамките на мандата на едно правителство по най-различни причини. Било то поради инфлация или нещо друго се движим в тези рамки – това е една тясна граница. За пръв път през последната година, миналата година с актуализацията и заради пандемията, и по-скоро няколко пъти предизборно, и особено през 2022 година се очертава по-голямо харчене“. Това каза за предаването „Опорни хора“ Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

„Моята прогноза е, че през годината ще вървим към 48 процента от БВП. За мен това е много голям проблем и дефицитът в края на годината очаквам да бъде около 8 процента от БВП“, добави Николай Василев, като уточни.

„Въпросът е да се гледат общите разходи. Първо, още от сега се предаваме с 4,1 %, което нарушава всякакви критерии. Второ - кога някой ще публикува пълния списък на разходите от месец декември? Смятам, че те са около 9 милиарда. Други икономисти са сметнали, че са 10,6 милиарда. Бих искал да видя като гражданин данъкоплатец един пълен списък на харчове, за да видим къде се събират над 9 милиарда лева.

Предполагам, че тези пари са прехвърлени от едната година към другата. Това противоречи на всякакви принципи и на статистика, и на европейски правила.

„Нов бюджет ще има и след няколко месеца актуализация. Не би ли следвало сега да се помисли за тази актуализация, хипотетично и тук за колко пари става въпрос в тази актуализация? Всички правителства между тежките 1997-ма и да кажем 2008-ма, 2009-та и част от следващите правителства имаха или много малки дефицити, или балансирани бюджети, или големи излишъци и постигнаха огромно намаление на държавния дълг. България постигна най-бързото намаляване на дълга като процент от брутния вътрешен продукт и благодарение на това служебното правителство се видя в пари и реши да ги изхарчи много бързо. И тъкмо направи актуализацията през лятото и 2 седмици по-късно, служебното правителство пак каза: декември искаме нова актуализация. Сега за пръв път от 25 години влизаме в януари без бюджет, ще го приемем в края на зимата и отново казваме по средата актуализация. Тоест, това показва липса на сериозност, липса на умения за планиране и изобщо на визия за управление на държавата“, коментира Николай Василев.

Според него, отиваме на 48% разходи за годината и 8% дефицит. „Много ще се радвам в края на годината да се окаже, че съм сбъркал“, каза икономистът.

По повод промените в пенсионната система, Николай Василев заяви, че „през последната половин година толкова пъти се промени посоката, че в един момент повечето хора в държавата вече не помнят кой месец, коя партия, кое правителство, колко минимална или друга пенсия предложи. Това не са реформи, това са антиреформи. Когато направят пенсионна реформа, нека да я обсъдим тогава. Сега има един хаос, където постоянно се сменя посоката и постоянно се харчат все повече пари, а доволни няма“, коментира Николай Василев.

„Система, в която повече от половината пенсионери получават една и съща минимална пенсия, независимо от техния принос към системата - осигуровки, стаж и т.н., това не е добра система. Всичко, което се прави на коляно и на парче винаги води до подобни негативни резултати“, каза Николай Василев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
spasov.s@abv.bg
преди 2 години
Единственото вярно е за еднаквите пенсии! Сигнализирай за неуместен коментар