България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ток, лекарства или заплати? Болницата в Ардино е сред многото на ръба на пропастта

Последната сметка е за 11 хил. лв., посочи директорът д-р Гюнер Осман

27.01.2022 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Болници в област Кърджали получиха над три пъти по-високи сметки за ток. Наред с това непрекъснато се повишават цените на лекарства и хранителни продукти, а месечната издръжка на болничните заведения става непоносима. Сред тях е и болницата в Ардино. 

"Последната сметка е за 11 хил. лв. За същия месец минали години не сме получавали повече от 3 хил. лв. сметка за ток. Ако това нещо продължи, няма как да направим избор, когато лекуваме - дали да осигурим температурен комфорт или да осигурим нужните лекарства. Не знам как ще се справим. Ще изпитваме затруднения и за осигуряване на заплащане на самия персонал", сподели директорът на болницата д-р Гюнер Осман в "България сутрин".

Общината е написала писмо за субсидиране на болниците в отдалечените райони. Болницата получава субсидия от Министерството на здравеопазването всяка година, но от 2022 г. има нова методика и притесненията на д-р Осман са, че ще получат по-малко средства.

"Цената на клиничните пътеки не е увеличена, а разходите са увеличени в пъти. Очакваме увеличение на минималната работна заплата, с което ще се увеличи средната, така че всички разходи ще бъдат увеличени", каза още той пред Bulgaria ON AIR

Директорът на болницата в Ардино не смята, че тя ще прекрати своята дейност, но очаква много големи затруднения. А ако няма държавни компенсации заради цените, ще опитат да се справят чрез банкови кредити и помощ от общината.

В болницата разполагат с едва 6 легла за лечение на пациенти с Ковид-19, всички те са заети от пациенти. Предложили са увеличение на леглата и очакват одобрение.

Засега лечебното заведение разполага с достатъчно медицински персонал, но се нуждае от млади медици, които да попълнят редиците и да осигурят по-добро бъдеще на болницата.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК