България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кошмарна зима: Община Кюстендил е на колене, плаща с 600% повече за ток

"Вместо да планираме инвестиции, ние сме в режим на оцеляване", заяви кметът Петър Паунов

26.01.2022 | 08:35 Редактор: Здравко Черкезов

Рекордни сметки за ток трябва да плати община Кюстендил за декември месец. От местната администрация споделят, че са на колене и че само компенсации за януари ще ги вдигнат на крака.

"За ноември сметката за газ бе с 250% повече в сравнение с ноември 2020, а за електричество се е увеличила с 400%. За декември увеличението е с 600% за електричеството и с 300% за газта. Кошмарни суми. Разликата във всичките звена бе 142 хил. лв., докато за 2019 г. за цялата година платихме 130 хил. лв.", посочи кметът на Кюстендил Петър Паунов пред "България сутрин".

Той е категоричен, че януарските компенсации са единственият шанс на общината за спасение.

"Изключително напрегнато е, едвам преживяваме и в момента правим анализ, ако не получим компенсации с януарските сметки, кои звена ще бъдат ограничавани. Изцедени сме абсолютно, кошмарна зима. Вместо да планираме инвестиции, ние сме в режим на оцеляване. За пръв път от зимата на 2009 г.", заяви Паунов в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите му местната администрация е в постоянен контакт с правителството, което е "наясно с проблемите на общините" и е обещало "незабавна реакция".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК