Криза в Рилския манастир: 28 000 лв. сметка за ток, въвели са режим на парното

От Светата обител искат помощ от държавата

26.01.2022 | 18:59 Редактор: Искра Ангелова

Криза в Рилския манастир заради огромните сметки за ток. Разходите за електричество са се повишили драстично. От Светата обител искат помощ от държавата, защото в противен случай манастирът може да остане на тъмно и студено.

Последната сметка за ток на манастира е фрапираща.

"Точно 28 000 лв. В сравнение с миналата година по това време тя е 3 пъти по-висока, много е притеснително. В една от предишните фактури имахме съобщение, че се очакват компенсации, но до този момент нищо не сме получили", сподели игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий.

За да пестят средства за отопление, в манастира вече са въвели режим на парното. 

"Парното работи 8 часа общо от 24 часа. Това означава, че работи 2 часа, след това няколко часа почива. Апелирам към всички, от които зависи, да направят всичко потребно, някои трудно ще издържат на тези сметки. Януарската сметка сигурно ще е още по-голяма", допълни дядо Евлогий.

В манастира правят всичко възможно да намерят пари, за да платят сметката за електричество. И затова от няколко седмици се ограничават други разходи.

"Някои основни средства, които се предвиждат за купуване - перални машини, техника за канцелариите - въздържаме се, поддържаме ги, колкото можем чрез техници. Такива основни неща, които могат да търпят известно отлагане", коментира още игуменът.

В манастира са драстично намалели и приходите от туристи.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
хм
преди 2 години
Не мога да повярвам, че манастирите ни са включени в графа промишлен ток !?!?!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
adult dating
преди 2 години