Криза в София: Електротранспортът и метрото не могат да си платят сметките за ток

Метрополитенът дължи 3,7 млн. лв. за декември, три пъти повече от сметката за месеца през 2020 г.

26.01.2022 | 16:41 Редактор: Елеонора Танева
Криза в София: Електротранспортът и метрото не могат да си платят сметките за ток

Метрото и електротранспорта в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" инж. Иоанис Партениотис.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г. 

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. 

"Столичната община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи", заяви кмета на София Йорданка Фандъкова. 

По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК