България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Боледуваме едновременно от грип и Ковид-19, други никога няма да се заразят с коронавирус

Проф. Александрова: Децата са най-слабо защитени от Омикрон

17.01.2022 | 09:14 Редактор: Тодор Петров

Четири случая на сезонен грип тип "Камбоджа" вече са доказани у нас. Пробите са взети от пациенти, които се лекуват в болницата в Златоград.

"Грипът не се е променил. Основните месеци на грипния сезон са януари и февруари. Няма как сами вкъщи да разграничим дали сме заразени с грипен вирус или коронавирус. Има десетки респираторни вируси и клиничната картина доста трудно може да се разграничи. Това може да стане с тестове", заяви вирусолгът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус. Трима от четирима заразени и с двата вируса по-бързо и по-сериозно развиват дихателни проблеми, сочи китайско проучване, цитирано от проф. Александрова.

"Двата вируса биха могли и да си помагат. Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване. Те обаче не се засичат в една и съща зона", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Беше доказано, че един и същи човек може да бъде инфектиран с два различни варианта на коронавируса, макар и много рядко това да се случва, отбеляза още вирусологът от БАН. Отново се оказва, че те не атакуват едни и същи места от организма ни.

Вирусологът изтъкна, че има хора, които никога не биха се инфектирали с коронавирус. Експертите търсят такива хора сред двойки, в които единият човек въобще не е бил ефектиран.

"Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса", подчерта проф. Александрова.

Поне две фирми работят върху комбинирани ваксини срещу грип и Ковид-19. Едната от тях е постигнала заложените цели, а клиничните проучвания продължават, стана ясно още от думите ѝ.

"Преди пандемията доста подценявахме вирусите. От грип всяка година боледуват 20% от световното население, а броят на жертвите може да достигне 650 хил. Няма два еднакви сезона. Ваксините срещу грип и Ковид-19 може да се поставят дори в един и същи ден", каза още тя.

"Има данни, че Омикрон протича по-леко. Доколко е по-лек наистина, трябва да видим какво става при среща на Омикрон с хора, които не са ваксинирани или не са боледували от Ковид-19. Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани", посочи проф. Александрова. 

Информацията за поява на тромбози след поставяне на бустерна доза тя коментира по следния начин: Нужен е доста по-голяма брой хора да видим как стои въпросът с редките събития. Няма идеален медицински продукт. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
1 rate up comment rate down comment 1
babaqga
преди 3 месеца
Умишлено ще ги боцнат с шипчест протеин. Ще се заразят! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 3 месеца
Като не се регистрираш и си вървиш на работа, никой няма да те разбере, че си бил болен. Това е омикрон, не се плашете, ходете си на работа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
подозрения
преди 3 месеца
"Експертите търсят такива хора сред двойки, в които единият човек въобще не е бил ефектиран." - Търсят тези, които не се заразяват, за да модифицират вируса да заразява и тях. Така беше и с децата - сегашният Омикрон, който не е мутация на нито един от предишните варианти, заразява и тях! Затова може би, съществуват тези високотехнологични секретни биолаборатории... Сигнализирай за неуместен коментар